(video)

13 godina je bio pod lažnim imenom i policijskom zaštitom: Čuveni pisac nakon brojnih pretnji smrću IZBODEN nožem

2

Poznati pisac Salman Ruždi napadnut je na pozornici u Njujorku nakon što je godinama bio izložen pretnjama smrću.

foto: HENNING KAISER / AFP / Profimedia
foto: HENNING KAISER / AFP / Profimedia

Salman Ruždi je zbog svog romana Satanski stihovi godinama dobijao pretnje smrću, a napad koji mu se dogodio dok je pričao na jednom događaju u Njujorku izgledao ue zastrašujuće.

 

Čuveni pisac je pretnje dobijao iz Irana, a prema još nepotvrđenim informacijama, njemu je pomoć ukazana na bini.

 

Kako javlja Vašington post, nepoznati muškarac je na pozornici napao Ruždija i počeo da ga "udara ili bode oštrim predmetom". Književnik je potom pao, a muškarac je obuzdan.

 

U saopštenju se navodi: „Dana 12. avgusta 2022. godine, oko 11 sati, osumnjičeni je potrčao na binu i napao Ruždija i voditelja intervjua. Ruždi je zadobio očiglednu ubodnu ranu u vrat i prevezen je helikopterom u lokalnu bolnicu. Njegovo stanje još nije poznato. Intervjuer zadobio lakšu povredu glave.“

Pomenuti incident se dogodio u ustanovi Čautaukua.

 

Roman Salmana Ruždija "Satanski stihovi", objavljen u Velikoj Britaniji 1988, pretvorio je piščev život u pakao. Iranski verski vođa ajatolah Homeini izrekao je britanskom piscu indijskog porekla Salmanu Ruždiju fatvu – smrtnu presudu. Obrazloženje je bilo kratko: "Satanski stihovi" vređaju proroka Muhameda.

 

Ruždi, za koga neki kažu da je najveći indijski pisac nakon Tagorea, proveo je 13 godina živeći pod lažnim imenom i sa stalnom policijskom zaštitom.

 

 

makonda-tracker