nije joj bilo lako

Papa je pobesneo, planeta je bila zgrožena: Ovo je prva Mis sveta, koja je zbog jedne sitnice umesto slave dobila PREZIR

0

Pedesete godine prošlog veka donele su mnogo novina u popularnoj kulturi, a one su morale da se bore protiv vrlo konzervativnih načela

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Takmičenje Mis sveta je najpoznatiji i jedan od najstarijih međunarodnih izbora za najlepši ženu, a prvi je održan sada već davne 1951. godine.


Nakon što je Evropa počela da staje na noge nakon Drugog svetskog rata, život u Velikoj Britaniji vraćao se u normalu i počelo je održavanje mnogih manifestacija koje su tada već bile tradicionalne. Međutim, bilo je ovo i vreme rađanja nekih novih tradicija u evropskom društvu, a jedna od od najvećih bio je tzv. Festival Velike Britanije, koji je "rođen" tokom leta 1951.

 

Meka Dansing, vlasnica sale Lyceum Ballroom, koja se nalazila u blizini mesta održavanja Festivala, upitana je da li bi na neki način i ona sa svojim objektom mogla da doprinese.


Dansingova se obratila Eriku Morliju, svom menadžeru prodaje, koji je bio poznat po inovativnim idejama. On je želeo da događaj koji će oni organizovati bude poseban i čuven, kao i da privuče pažnju pripadnika svih generacija. Zato je predložio izbor za najlepšu ženu, a najpre je planirano da tu bude "Takmičenje u bikiniju za devojke na Festivalu Velike Britanije", ali je Morli rešio da zbog međunarodnog karaktera ovaj izbor nazove "Mis sveta".


Na takmičenju su učestvovale devojke iz više zemalja, sa svih krajeva planete: Japana, Holandije, Turske, Danske, Sjedinjenih Američkih Država... Na spisku učesnica bilo je 26 devojaka, ali su danas sačuvana imena samo 16 takmičarki. Devojke iz Britanije su dominirale po brojnosti, ali je pobedu ipak odnela Šveđanka ― prelepa Kerstin Kiki Hakanson.

 

Kiki Hakanson
foto: Wikimedia Commons

Ona je tada imala samo 22 godine, a zanimljivo je da je, pored toga što je postala prva Mis sveta u istoriji, bila i prva koja je nagradu primila u bikiniju.


Lepotice su na ovom izboru pred žirijem šetale u dvodelnim kupaćim kostimima, a nakon što je Kiki proglašena pobednicom, ona je ceremoniju krunisanja stigla u istom izdanju.

 

Tako je ceo svet pričao o mladoj devojci koja u bikiniju stoji kao primer drugim devojkama, a ovaj događaj naišao je na opštu osudu javnosti. Pojedine konzervativne i duboko religioznr zemlje pretile su da će povući svoje predstavnike, mediji su "podivljali"... Štaviše, dogodio se skandal takvih razmera da se oglasio čak i papa Pije XII, koji je osudio ovaj potez, mada se često pogrešno prenosi da je na Kiki Hakanson bacio anatemu.

 


Tako je lepa Šveđanka, umesto slave i divljenja, doživela poniženje i osudu, a navodno su joj pojedine države čak i zabranile da uđe na njihovu teritoriju.

 


U svakom slučaju, Kiki se kasnije nije preterano eksponirala u javnosti, a od sledećeg izbora ― 1952. godine ― lepotice su nosile jednodelne kupaće kostime.

 

 

makonda-tracker