"nikad me više niko neće dodirnuti!"

"Ja sam bio dečak. On je bio stariji muškarac." Potresna ispovest Majka Tajsona o najvećoj životnoj traumi

1

Jedan od najpoznatijih boksera u istoriji ovog sporta poznat je još kao Gvozdeni Majk, a ispod mentalne snage koju je uspeo da izgradi radom na sebi krije se uznemirujuća i bolna priča koju je jednom prilikom podelio.

foto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia
foto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

Čuveni bokser Majk Tajson imao je turbulentan put, kako životni tako i u karijeri. Za svojih 55 godina, on je doživeo mnogo tragedija: otac je napustio njegovu majku, brata Rodnija, sestru Deniz i njega dok je bio dečak, a kad je imao 16 godina majka mu je preminula, a ubrzo i sestra.


On se upleo u loše društvo, a do 13. godine je hapšen 38 puta zbog sitnih prekršaja i krađa. Tada je morao da odluči u kom će smeru krenuti njegov život i odabrao je sport, i to ― boks. Karijera mu je bro napredovala, a njegov život pošao je neslućenim putem, međutim,ni odraslom Majku nije uvek bilo lako jer je 2009. godine izgubio četvorogišnju ćerku Egzodus, koja je poginula tokom igre u parku.

 

Majk Tajson, Egzodus Tajson
foto: c51 / Zuma Press / Profimedia

Pre pet godina je Majk pričao svoju bolnu životnu priču u podkastu Džeremija Šapa, gde je progovorio i o jednoj traumi koju je dugo skrivao od svih: priznao je da je žrtva silovanja, koje je doživeo kao tinejdžer.


Ja sam bio dečak. On je bio stariji čovek. Tukao me je i seksualno zlostavljao. Nikad ga više posle toga nisam video. Vremenom sam shvatio da ne znači da sam manje muškarac jer mi se to desilo ― rekao je Majk i potom istakao da nikad nikome nije pričao o tome.

 

Majk Tajson
foto: AP

Ne želim da se zadržavamo na temi koja vam je neprijatna ― rekao je voditelj, a Majk mu je odgovorio:


Nije mi neprijatno, to je samo nešto što se dogodilo... To nije uticalo previše na moj život ― rekao je Tajson.


Zaista verujete da to nije uticalo? ― pitao ga je Šap.


Da. Mislim da sam to preboleo dok sam se bavio boksom ― odgovorio je slavni sportista.


Niste li nosili taj bes sa sobom? ― pitao ga je voditelj.


Definitivno sam mogao. Naravno, u to nema sumnje. Kad to tako kažete, iz te perspektive, da... Ali niko me više nikad neće dodirnuti ― rekao je bokser.

 

 

makonda-tracker