lična tragedija

Gledala ga je dok umire ― i bila je BESPOMOĆNA: Knjiga Jelene Bačić Alimpić krije potresne tajne iz njenog života

0

Inspiracija za književno delo često se traži u najdubljem kutku ljudske duše i povezana je sa ličnim tragedijama, a to dobro zna i Jelena Bačić Alimpić

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Osim kao voditeljka i novinarka, dobro je poznato da je Jelena Bačić Alimpić ostvarila zavidnu karijeru i kao književnica.

 

Za svoj roman Nigde nema te Jelena je tražila građu i literarnu inspiraciju na italijanskoj Siciliji. Mlada devojka na Siciliji prijavljuje se da volontira u Crvenom krstu, a zanimljivo je i da jedan od likova, Marko Arsenijević, ime dobio po Jeleninom sinu, koji se pre nekoliko dana oženio.

 

1 / 5 Foto: Dragana Udovičić

 

 Uz to, ona se za potrebe pisanja okrenula i sopstvenoj tragediji.

 

Bila sam sama na Siciliji 10 dana i istraživala građu za roman. Tražila sam hotel u kom nema naših ljudi i dok sam pisala, bila sam u vrlo teškom psihičkom i fizičkom stanju. Povredila sam kičmu i bukvalno tri dana sam bila nepokretna. Pila sam viski i okružena bolničarima, prisetila sam se svog razmišljanja o medicinskom osoblju za vreme rata o kom se tako malo pisalo ― pričala je Jelena, pisao je pre nekoliko godina Hello. 

 

Jelena je unela sopstvenu tugu u svoje delo.

 

Najličniji je osećaj ogromne ljubavi i potpune nemoći da pomogneš onome koga voliš ako umire pred tvojim očima. Ja sam to, nažalost, osetila sa svojim ocem. No, nikad ne gubim nadu. Večiti sam optimista i uvek se nadam da će pravda na kraju biti dostignuta, ali ona dolazi sporo ― ispričala je ona.

 

 

makonda-tracker