in memoriam

Taj 9. SEPTEMBAR za njega je bio koban: Životna priča Dalibora Andonova Grua, čoveka koji nas je prerano napustio

0

Dalibor Andonov Gru izgubio je život pre tačno dve godine, 9. septembra 2019, ali sećanje na njega ostaje.

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Kada se spomene srpski hip-hop, mnogima se javi asocijacija na čoveka koji je obeležio čitavu jednu epohu – Dalibora Andonova Grua.

 

Svojim talentom i pesmama izdvojio se od mnogih muzičara i došao do samog vrha hip-hop muzike.

 

Rođen je 8. marta 1973. godine u Dimitrovgradu, a nedugo zatim se preselio u Pančevo, a posle toga i u Beograd. U glavnom gradu završio je mašinsku školu. Njegova najveća ljubav bila je pevanje, te je odlučio da sledi glas svog srca. Neko je vreme trenirao vaterpolo, a obožavao je da skija i igra košarku.

 

1996. godina je bila u Gruovom znaku, po svemu sudeći. Sa pesmom „Biću tu“ ostvario je veliki uspeh. Zanimljivo je što su u spotu za pomenuti hit u kom su učestvovale i devojke iz grupe “Models”, nasumično bili odabrani brojevi kao za hot line, zbog čega je hiljade i hiljade ljudi okretalo taj broj, misleći kako se radi o pravim brojevima. Dalibor je odmah odreagovao i apelovao na fanove da više ne zovu te brojeve. Takođe, zbog ovih događaja je izmenio spot i preko tih brojeva napisao reč “RASPRODATO”. Nakon ovog simpatičnog događaja  kojim je privukao veliku pažnju, Gru je učestvovao i u rijalitiju “Veliki brat VIP”.

 

 

Uspeh koji je doživeo sa pesmom “Biću tu” osnažio ga je da nastavi sa još većim entuzijazmom, a zatim su usledili i ostali albumi sa hitovima poput: “Vetrenjače”, “Gru 2”, kompilacija “95-2000.”…

 

Gru se oženio manekenkom Danicom Prvulović 2007. godine i s njom ima dva sina, Vuka i Relju, a poslednjih godina se povukao s estrade, posvetio se porodičnom životu i bavio se di-džejingom. Njegova poslednja pesma je duet s Gazda Pajom pod nazivom "Biću tu", koja je objavljena 2015. godine.

 

1 / 7 Foto: instagram

 

Gru je uticao na čitavu generaciju repera i ljubitelja hip-hop kulture u Srbiji.

 

Danima sam kao klinac od 10-11 godina pred ogledalom repovao njegovu pesmu Srce i vežbao da budem pravi reper", ispričao je za BBC Borko Vujičić iz grupe THCF.

 

To što je on radio i način na koji je on predstavljao muziku je za nivo viši i bolji od svih koji su se tada bavili repom. U našim očima je bio veliki i kad smo bili klinci i takav je ostao do poslednjeg dana. To ti najiskrenije kažem. A nije samo na njih. Svako ko kaže suprotno - laže. On je bio razlog zbog kojeg je i naša generacija i ona malo starija počela da se bavi repom. Svi su se ugledali na njega i na njegove spotove i način na koji je on predstavljao muziku kroz medije. Niko to nije radio na taj način", pričao je Vujičić.

 

Dalibor Andonov poginuo je 9. septembra 2019. kod Nautičkog kluba "Zemun", nakon što je, prilikom vožnje kajta, upao u vodu. On je tragično nastradao oko 15.20 časova, a iz vode su ga izvukli prijatelji. Pozvana je Hitna pomoć, ali lekar je konstatovao smrt na licu mesta.

 

 

makonda-tracker