USPOMENE NA VELIKANE

Na današnji dan 1923. godine rođena je Mira Stupica: Nesvakidašnja DAROVITOST vinula ju je u sam VRH umetničke vrednosti

0

Glumica je bila rođena sestra proslavljenog umetnika Bore Todorovića, a porodičnu strast prema dramskom stvaralaštvu dokazivali su decenijama.

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Legendarna pozorišna, filmska i televizijska glumica - Mira Stupica danas bi napunila 98 godina, ali nas je napustila 19. avgusta 2016. godine, samo dva dana nakon rođendana koji je provela u domu za stare.

 

Mira je važila za jednu od najdarovitijih, nagrađivanijih i najmudrijih umetnica 20. veka, a njena impoznatna karijera trajala je više od šest decenija. Zapaženim ulogama u preko 200 pozorišnih predstava, stotinu televizijskih  i kinematografskih ostvarenja, zasigurno je ušla u istoriju istaknutnih dramskih stvaralaca.

 

Glumica je rođena 1923. godine u Gnjilanu, kao najstarije dete porodice Todorović, naslednica oca Radomira i majke Danice, a sestra čuvenog umetnika Bore Todorovića, sa kojim je tokom života delila nesebičnu strast prema umetnosti i interakciji sa publikom.

 

Veoma rano ostali su bez oca, a majka je bila prinuđena da sve svoje napore uloži u posao, kako bi obezbedila sigurnu budućnost naslednicima.

 

Mira je odmalena bila veoma zrelo i odgovoreno dete, a kao učenica Tgrovačke akademije, bila je redovan član dramske sekcije, te su uloge u školskim predstavama bile sastavni deo njenog odrastanja.

 

Već sa sedamaest godina shvatila je da će gluma biti njen životni poziv, a u tome joj je pomogao budući kolega Viktor Starčić

 

Mira Stupica
foto: Vladimir Šporčić

Godinu dana kasnije Mira se zapošljava u Narodnom pozorištu u Beogradu, a publika je pamti po ostvarenjima "Skorojevići", "Siromašni mali ljudi", "Noćna kafana", "Volite se ljudi", "Palma među palmama".

 

Kao veoma mlada zavolela je kolegu Milivoja Popovića, kojem je izgovorila "sudbonosno da" davne 1942. godine, a par je dobio naslednicu Minu. Bračna idila nije potrajala, te su krah braka doživeli nakon četiri godine.

 

Na poziv poznatog dramaturga i reditelja Bojana Stupice, Mira prelazi u Jugoslovensko dramsko pozorište, gde je provela radni vek, uz mnogobrojna gostovanja u Ateljeu 212 i Crnogorskom narodnom pozorištu

 

Njihovo poznanstvo bilo je sudbonosno, a ljubavna bajka trajala sve do Bojanove smrti 1970. godine.

 

Tokom glumičine blistave karijere Stupica je sve svoje znanje na polju umetnosti poklonio njoj, jer je Mira za njegovo poimanje bila vanserijski talenat.

 

Mira Stupica
foto: Vladimir Šporčić

Tri godine nakon nemilog sleda događaja, umetnica je treći put stala na ludi kamen sa političarom Cvijetinom Mijatovićem, koji je nešto više od decenije bio član Predstavništva SFRJ.

 

Nakon njegove smrti 1993. godine, Stupica je živela samostalno u svom stanu na Dorćolu, sve do 2015. godine, kada je usled zdravstvenog stanja bilo bezbednije da boravi na mestu gde će imati medicinsku pomoć.

 

Mirina poslednja uloga bila je 2011. godine u ostvarenju "Parada", reditelja Srđana Dragojevića.

 

 

 

makonda-tracker