jedna je od najvećih

Neke detalje o njenom životu SIGURNO niste znali: Nataša Ninković danas slavi 49. rođendan, a ovo je njena priča

1

Na današnji dan 1972. godine u Trebinju je rođena Nataša Ninković, srpska pozorišna i filmska glumica.

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

U rodnom gradu odrastala je s bratom Petrom i roditeljima Brankom i Milenom, a interesantno je to što je njen talenat prepoznat vrlo rano: već sa sedam godina otisnula se u glumačke vode pohađanjem časova glume kod Mome Brkića, gde je kasnije igrala u svojoj prvoj pozorišnoj predstavi, ali se ubrzo zasitila glume.

 

Pohađala je srednju medicinsku školu i planirala da upiše medicinu, ali je uspeh koji je postigla na najznačajnijem festivalu amaterskih pozorišta u tadašnjoj SFRJ promenio njene planove.

 

U Beogradu je položila je prijemni ispit na FDU iz prvog puta, nakon čega se preselila u srpsku prestonicu. U klasi profesora Vladimira Jevtovića studirala je s Vojinom Ćetkovićem, Sergejem Trifunovićem, Danijelom Nelom Mihajlović, Nebojšom Glogovcem i Borisom Pingovićem, a diplomirala je 1994. godine.

 

 

Udata je za biznismena Nebojšu Šarenca, s kojim je 2001. godine dobila blizance Luku i Matiju.

 

Jednom prilikom je izjavila:

 

Bila sam klinka i u početku brak sam tvrdoglavo shvatala kao ring u kojem s mužem odmeravam snagu, dok mi u jednom trenutku Nenad nije predočio kako moramo da uskladimo korake — rekla je Nataša.

 

Kako je jednom prilikom istakla za Glossy, imala je veliku želju da se uda u skladu s tradicijom.

 

Venčanje u crkvi je bilo moj uslov. Međutim, iako nisam imala odnos prema građanskom braku i bila njegov protivnik, obavili smo to iz nekih praktičnih razloga — istakla je.

 

Glumica, inače, vrlo retko priča u javnosti o svojoj porodici i, naročito, sinovima, ali je jednom otkrila simpatičan detalj.

 

Nataša Ninković
foto: Ana Paunković

Luka i Matija kao mali mislili su kako se svi muškarci prezivaju Šarenac, a sve žene Ninković — ispričala je ona uz osmeh.

 

Sinovi i suprug su njena najveća podrška i najčešće dele komplimente, ali i savete i kritike.

 

—  Dele oni i kritike, ali ne štede ni u pohvalama. Mnogo mi je važno šta će oni da mi kažu. Najveću tremu imam od njihovog mišljenja.

 

Nataša je poznata kao neko kome novac nije presudan motiv da bi se bavila poslom kojim se bavi pa se tako događalo da radi i bez honorara. Isto tako ne prihvata uloge u kojima se ne pronalazi.

 

Optimista je u životu i veruje da će lepota spasiti svet.

 

Kažu: karakter je tvoja sudbina. I mislim da je to tačno. Ne bih imenovala moj, jer bi to bio delić, koji ne znači mnogo. Zadovoljna sam svojim putem, jer sam uspela da budem slobodna i nezavisna sve ove godine. Ima grešaka ali su moje, tako da mi ne smetaju mnogo — rekla je.

 

Impulsivna je, kaže, nestrpljiva, reaguje na prvu loptu, brzo se iznervira i ne voli da pravi kompromise.

 

Bavi se i humanim radom i jedan je od ambasadora fondacije "Tijana Jurić" koja ima za cilj poboljšanje bezbednosti dece.

 

Nataša Ninković
foto: Ana Paunković

To je velika tema i zahteva mnogo prostora. Ali jedno sam sigurna: moramo da promenimo školski sistem i da poštujemo našu decu. Da ih naučimo da razmišljaju, da imaju svoje mišljenje i da ga iskuse i u praksi, ali samim tim i da se suoče sa posledicama i odgovornošću. Da ih podstičemo u stvarima u kojima su dobri i na taj način radimo na njihovom samopouzdanju, a ne da im naglašavamo šta ne umeju. Da ih naučimo da poštuju različitost i da polazeći od toga komuniciraju i poštuju tuđi prostor. Samo tako će imati svest o okolini, o značaju suživota sa drugim, sa prirodom i tako će zaštititi i sebe, i drugog od sebe — istakla je Nataša.

 

Za ovu jaku ženu kažu da je jedna od najlepših, najstilizovanijih i najharizmatičnijih dama na ovim prostorima.

 

Pa, ja lično ne delim svet na ženski i muški. Imamo dosta uspešnih žena, ali imamo i ugroženih, iza kojih moraju da stoje ustanove i sudstvo, koji, opet, ne postoje. Ali ne možemo separatno razmišljati, jer to su povezane stvari — kaže glumica.

 

Spisak filmova i pozorišnih predstava u kojima je igrala je zaista impresivan, a samo neki od njih su: "Spasitelj", "Najbolji", "Tri karte za holivud", "Profesionalac", "Ilka", "Ivkova slava", "Klopka", "Nije kraj", "Knez Mihajlo", "Rat uživo" , "Porodično blago", Majstor", "Mješoviti brak", "Made in Yu", "Ljubav, navika, panika", "Gorki plodovi", "Ranjeni orao", "Hitna pomoć", "Cvat lipe ne balkanu", "Nepobedivo srce", "Folk", "Jagodići", "Ubice mog oca", "Stado", "Santa Maria dela salute", "Princ Rastko srpski".

 

Nataša je i prvakinja u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je igrala u predstavama: "Ukroćena goropad", "Mandragola", "San letnje noći", "Don Žuan", "Sabirni centar", "Vila sašino", "Tre sorele", " Laža i paralaža ", i mnogim drugim.

 

 

makonda-tracker