emotivna i dirljiva pesma

NASTALA JE PO ŽELJI — PATRIJARHA PAVLA: Goca Lazarević otkrila predivnu tajnu pesme Vidovdan

0

Pevačica je zove i "drugom himnom našeg naroda"

foto: Stefan Tomasevic/ATAImages
foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Pevačica Gordana Lazarević progovorila je o čuvenoj pesmi "Vidovdan", koju srpski narod — obožava.

 

OVDE pogledajte kako glasi pevačicin nadimak za koji niste znali.

 

Goca smatra da je u pitanju i druga himna našeg naroda:

 

"Pesmu je napisao Milutin Popović Zahar povodom 600 godina od Kosovske bitke, koja je 1989. godine obeležena na Gazimestanu. Odmah sam bila fascinirana tom pesmom i uvek je pevam sa suzama u očima, kao prvog, drugog, trećeg, trihiljaditog, trimilionitog puta... Pevaju je pevači svih žanrova, od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih. Rado je izvode i ruski pevači i horovi, kao i Grci i Rumuni. Čuje se i u Peruu i na Kubi. Izašla je iz 'vlasništva' kompozitora i mene kao izvođača. Gotovo da nema većeg skupa na kome se horski ne peva. Može se slobodno reći da je 'Vidovdan' druga himna srpskog naroda, ma gde se on nalazio", ispričala je ona.

 

PROČITAJTE JOŠ I:

 

"IMALA SAM SVE, ALI NISAM IMALA SREĆE": Goca Lazarević je TEŠKO podnela razvod - doživela je ŠOK, a ovako je lečila TUGU

 

1 / 5 Foto: Ana Paunković

 

U pesmi peva o tome kako niko ne može da nam otme iz duše Kosovo.

 

"Ne može i nikada neće. Kosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije. 'Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo", ispričala je pevačica u jednom intervjuu.

 

Muziku i tekst za "Vidovdan" napisao je naš istaknuti kompozitor Milutin Popović Zahar po, kako kaže, želji patrijarha Pavla.

 

 

makonda-tracker