odbacio optužbe

SLAVNI NOVINAR PROGOVORIO O SMRTI PRINCEZE I UPUTIO IZVINJENJE VILIJAMU I HARIJU: Nikada nisam želeo da naudim Dajani!

0

Novinar Martin Bašir koji je na prevaru nagovorio princezu Dajanu na eksplozivni intervju se izvinio prinčevima Vilijamu i Hariju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ipak, iako se izvinio, rekao je i da je nerazumno povezivanje njegovih postupaka sa Dajaninom smrću.

 

Izveštaj sudije u penziji Džona Dajsona objavljen u četvrtak otkrio je da je Bašir naručio lažne bankovne izvode koji su lažno sugerisali da su neke od najbližih pomoćnika Ledi Di plaćale sigurnosne službe kako bi je nadzirali.

 

Martin Bašir
foto: Profimedia

Bašir (58) ih je tada pokazao Dajaninom bratu Čarlsu Spenseru u uspešnoj nameri da ga uveri da mu dogovori sastanak sa Dajanom i zadobije njeno poverenje. Rekao da se "duboko izvinjava" njenim sinovima, prinčevima Vilijamu i Hariju.

 

- Nikada nisam hteo da naudim Dajani ni na koji način i ne verujem da jesam - dodao je Bašir.

 

Martin Bašir
foto: Profimedia

Međutim, Vilijam je rekao da su Baširovi postupci i intervju dali "veliki doprinos" raspadu odnosa njegovih roditelja i "značajno doprineli" njenom strahu, paranoji i izolaciji poslednjih godina života.


Hari se takođe oglasio i rekao da su obmanjujuće prakse odigrale ulogu u smrti njegove majke.

 

- Domino efekat kulture iskorišćavanja i neetičkih praksi na kraju joj je oduzeo život - rekao je Hari.

 

Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997., kad je imala 36 godina. Bašir je odbacio optužbe.

 

- Mislim da ne mogu biti odgovoran za mnoge druge stvari koje su se događale u njenom životu i kompleksna pitanja oko tih odluka. Mislim da je sugestija da sam pojedinačno odgovoran nerazumna i nepravedna - rekao je Bašir.

 

Tvrdi da je intervju iz 1995. sproveden pod uslovima princeze Dajane i da su ostali dobri prijatelji nakon što je emitovan intervju koji je pratilo 22.800.000 ljudi.

 

- Moja porodica i ja smo je voleli - rekao je Bašir i otkrio da je Dajana posetila njegovu suprugu i novorođenče u bolnici i da je princeza organizovala rođendansku zabavu za njegovo najstarije dete u Kensingtonskoj palati.

 

Bašir je rekao da žali što je pokazao Dajaninom bratu lažne dokumente, ali da to "nije imalo veze" sa priznanjima u intervjuu.

 

Dajana je u slavnom intervjuu rekla da ih je "u njenom braku troje", misleći pritom na odnos koji je Čarls imao sa Kamillom Parker Bouls, a priznala je da je i sama imala vanbračnu aferu.

 

Bašir je radio za BBC kao urednik verskog programa. Odstupio je prošli nedelje, pozivajući se na loše zdravlje, tek nekoliko sati pre nego što je Dajsonov izveštaj podnesen šefovima BBC.

 

 

makonda-tracker