tragičan kraj naše legendarne pevačice

NJENE REČI KAO DA SU SLUTILE NA KRAJ: Izgubila je život na vrhuncu svoje SLAVE, a njena smrt prepuna je MISTERIJA

1

Na današnji dan bi napunila 82 godine.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Kada kažemo da je neko rođen sa svim manirima, osobinama i kvalitetima jedne zvezde mislimo na nju. Vinula se visoko, poput najsjajnijih zvezda, zasijala i svojim sjajem sve obasjala a onda se iznenada munjevito ugasila - takva je bila jugoslovenska zvezda nikada prežaljena Silvana Armenulić.


Rođena je pod imenom Zilha Bajraktarević 18. maja 1939. godine u Doboju, ali je odlučila da sebi da umetničko ime, kao što su u to vreme radili mnogi, po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film "Gorak pirinač" mnogo volela.

 

Počela je da peva sa samo 16 godina po sarajevskim kafanama a njen glas i pojava su obeležili čitavu jednu muzičku eru Balkana. Iako je svoju karijeru počela u kafani, nikada je nije preterano volela:

 

- Danas se naježim kad uđem u kafanu. Trebalo je izdržati neprijatnosti i poniženja. Ko nije bio među pijancima, ne zna koliko je to strašno. To govorim ja koja sam pevala u boljim lokalima, mogu da zamislim kako je onim pevačicama u raznim prčvarnicama gde ih većina gostiju gleda i sluša bez poštovanja - priznala je kasnije Silvana.

 

Silvana je bila jedna od najpopularnijih pevačica na ovim prostorima, a jedan od najvećih hitova koji ju je vinuo u zvezde bila je pesma "Šta će mi život" Tome Zdravkovića, koju je otpevala u TV seriji "Ljubav na seoski način", a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački "Jugoton", prodata je u to vreme u neverovatnih 300.000 primeraka.

 

Udala se 1961. godine za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila kćerku Gordanu. Zanimljivo je da su se Silvana i Radmilo venčali bez znanja roditelja, a tek nakon što je i zvanično postala njegova supruga Radmilo je Silvanu upoznao sa roditeljima, jer se plašio da oni neće odobravati njegovu ljubav sa kafanskom pevačicom. Međutim, oni su mu zamerili samo to što je krio vezu od njih i što ih nije pozvao na venčanje.

Silvana Armenulić
foto: Youtube Printscreen

Pored čarobnog glasa, Silvanu je krasila lepota, harizma i neodoljiv šarm, a svojom interpretacijom i prepoznatljivim stilom oblačenja ostala urezana u srcima mnogih.

 

Iako je konačno postigla ono što je htela, i stvorila sama sa svojih deset prstiju, u Silvanom oku uvek je bio prisutan neki strah i slutnja:

 

- Veliki sam pesimista. Bojim se života, budućnosti, onog što će sutra biti. Strepim da li će ga uopšte biti - navela je u jednom intervjuu 1972. godine i kao da je nešto predosetila.

 

Nekoliko godina kasnije, tačnije 1976. godine, nešto je kopkalo da sazna svoju sudbinu, te je otišla sa svojom sestrom Mirjanom koja je takođe postala pevačica, kod proročice Vange...

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker