niije žalio novac

„DOSTOJEVSKI NIKOME NIŠTA NE DUGUJE!“ Zanimljiva priča o tome kako je Roman Abramovič platio dug star više od veka

3

Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha na planeti veliki je poštovalac dela slavnog pisca, a pre nekoliko godina je rešio da skine malu mrlju s ugleda ovog legendarnog realiste

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U Vizbadenu, gradu na zapadu Nemačke, nalazi se kockarnica ispred koje je dugo stajala tabla s natpisom koji počinje rečima: "U ovoj kockarnici Fjodor Mihajlovič Dostojevski ostao je dužan..."


Nije tajna da je slavni pisac bio strastven kockar, a svojevremeno je boravio u ovom gradu, gde danas stoji i njegova bista. Ipak, grad ga nije upamtio po dobru – Dostojevski je navodno dugovao Vizbadenu novac u vrednosti današnjih 240.000 evra.


Pomenuta tabla mogla se videti sve do 2013. godine, kada je za to saznao ruski bogataš Roman Arkadijevič Abramovič. Vlasnik londonskog Čelzija i jedan od najbogatijih Rusa na planeti se javio vlasnicima pomenute kockarnice, platio celokupan dug i navodno izjavio: "Dostojevski nikome ništa nije dužan! Skinite tu sramnu tablu", što se ubrzo i dogodilo.

 

foto: Profimedia

U istorijskim izvorima ostalo je zabeleženo oda je Dostojevski deo života proveo u Vizbadenu, ali istoričari, koji ističu da je pisac živeo veoma skromno, sumnjaju da je mogao da duguje tako visoku sumu iako je njegova zavisnost od ruleta bila dobro poznata i inspirisala je čuveni kratki roman "Kockar".

 

 

makonda-tracker