velikan poroka

Turbulentan život velikana književnosti: Dostojevski je voleo Mariju, ženu svog druga robijaša, a bio je i sa prostitutkama

2

Veliko ime u književnosti ostavio je ruski pisac za koga se priča da je imao nadrealni talenat.

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

 

Fjodor Mihajlovič Dostojevski rođen je u Moskvi 11. novembra 1821. godine. Ovaj najuticajniji pisac ruske književnosti patio je od epilepsije, ali je imao i psihotične epizode zahvaljujući genetici oba roditelja.

 

Majku je izgubio još u ranoj mladosti, a požuda za ženama pratila ga je tokom celog života.

 

Naime pisac je imao aktivan seksualni život i u sedmoj deceniji života. Preferirao je mlađe devojke, a nisu mu bile strane ni devijantne i nastrane orijentacije seksualnog tipa.

 

Dostojevski se opredeljuje da bude pisac u 25. godini života, ali biva uhapšen zbog revolucionarnih zavera i osuđen na smrt. Bio je progonjen u Sibir gde je proveo 10 godina. Tamo se oženio udovicom svog prijatelja Marijom, ali ona umire nakon 7 godina braka.

 

Fjodor nastavlja ljubavnu aferu sa Anom Suslovom, ali ga ona ostavlja te se on drugi put opredeljuje za brak u svojoj 45. godini života sa znatno mlađom Anom Grigorijevom. Ana nije znala s početka muževljeve nastranosti te se vremenom adaptirala na miževljev nasilan način vođenja ljubavi koji ga je jedino zadovoljavao.

 

Pisac je često viđen gost i na organizovanim orgijama, a i prostitutkama je bio važan klijent.

 

Dostojevski je veoma rano potisnuo svoj lični život posvetivši se intelektualnom stavralaštvu. Iza sebe ostavio je mnogo dela, a poslednej delo mu je "Braća Karamazov".

 

Legenda kaže da je za života ostavio kockarski dug, te je u jednoje kockarnici do pre nekoliko godina stajala tabla sa natpisom da je Dostojevski ostao dužan oko 240.000 evra. Taj "dug" isplatio je vlasnik Čelsija Roman Adamovič, njegov veliki poštovalac i rekao:

 

"Dostojevski nikome nije ostao dužan, skinite tu sramotu".

 

makonda-tracker