ovo ranije niste čuli

JEDINSTVENA, OTKAČENA, ČUDESNA EJMI: 10 iznenađujućih činjenica o jednoj od najvećih diva savremene muzike

0

Prošlo je čak devet godina od odlaska žene upečatljivog glasa, stila i tragične životne priče. Tim povodom, otkrivamo neke zanimljivosti o njenom životu koje su promakle i najvećim fanovima.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ejmi Vajnhaus bila je sve što biste očekivali od muzičke zvezde koju nije moguće zaboraviti i za koju je bilo jasno da neće dočekati pozne godine: bila je neverovatno talentovana, vodila je buran i poročan život i donela je mnogo dobra svima, a vrlo malo sebi.


Svi se sećamo njenog poslednje nastupa i suza i izgubljenog izraza lica na Kalemegdanu i neverice širom sveta kada je, nešto više od mesec dana kasnije, pronađena bez znakova života. Danas se, ipak, nećemo sećati tih poslednjih dana — podsetićemo se Ejmi onakve kakva je bila ranije: hrabra, otkačena, odana sebi i svojim instinktima, duhovita, otvorena i tako, tako talentovana!

 

foto: Profimedia

Ove zanimljivosti o njoj možda ranije niste čuli, a govore mnogo o tome ko je i kakva je bila pokojna Ejmi Vajnhaus.


1. Već u ranom detinjstvu pokazivala je beskrajnu ljubav prema muzici. Ipak, soul i džez nisu bili njen prvi izbor, već nešto sasvim neočekivano. Naime, Vajnhausova je bila deo rep dvojca Sweet 'n' Sour, koju je osnovala sa svega 10 godina sa svojom drugaricom Džulijet Ešbi.

 

foto: Profimedia

2. Prvi posao bio joj je posao novinara. Upravo joj je Džulijetin otac pronašao posao u medijskoj kući WENN, gde je Ejmi pisala o životima poznatih ličnosti.


3. Dobila je stipendiju za Pozorišnu školu "Silvija Jang", ali nije uspela da dođe do diplome — izbačena je jer se nije zalagala i probušila je nos.


4. Prvi put se tetovirala kada je imala 15 godina, a odabrala je crtež Beti Bup. Kasnije je istetovirala još indijansko pero, potkovicu, lik svoje bake Sintije, obnaženu ženu, munju i brijač s imenom njenog bivšeg supruga Blejka iznad njega.

 

foto: Profimedia

5. Ideja da snimi pesmu Rehab rodila se kao šala. Dok je šetala s Markom Ronsonom, počela je da pevuši ove stihove, ali on je bio tako oduševljen da su odmah otišli u studio.


6. Kad je bila devojčica, nije želela da postane pevačica. U intervjuu koji je dala za Rolling Stone, priznala je da je maštala da postane konobarica na rolerima kakve je videla u filmu American Graffiti.

 

foto: Profimedia

7. Dok je Bono Voks, frontmen grupe U2, držao govor na dodeli nagrada Q Music Awards, Ejmi je iz publike vikala: "Umukni! Zabole me!".


8. Njena omiljena pesma bila je So Far Away iz 1971, koju je u originalu izvodila Kerol King. Ejmini prijatelji i porodica pevali su je na kraju službe povodom njene sahrane.

 

1 / 14 Foto: Profimedia


9. Čuvena "košnica" koja je bila deo Ejmine prepoznatljive frizure bila je navodno visoka 16,5 centimetara!


10. Jednom je staklom urezala ime Blejka Filder-Sivila, koji joj je tada bio verenik, u kožu u predelu stomaka tokom jednog fotografisanja, naočigled zbunjenog novinara.

 

 

makonda-tracker