na današnji dan

ON JE NAJPOPULARNIJI ČLAN KRALJEVSKE PORODICE: Danas proslavlja 38. rođendan, a ovo su SVI detalji njegove ŽIVOTNE PRIČE

0

Na današnji dan pre 38 godina rođen je vojvoda od Kembridža Vilijam Artur Filip Luis

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Princ Vilijam najstariji je sin prestolonasljednika Čarlsa, princa od Velsa i Dajane, princeze od Velsa. Unuk je kraljice Elizabete II i princa Filipa, vojvode od Edinburga. Drugi je u liniji nasledstva, odmah iza svog oca.

Rođen je 1982. godine u bolnici St Mary's u Londonu.

 

Nakon završetka Mrs. Mynors School, u periodu 1987-1990, pohađao je Wetherby School u Londonu. Od 1990. do 1995. školovao se u Ludgrove School u Berkširu. Zatim je pohađao Eton koledž gde je studirao geografiju, biologiju i istoriju umetnosti. Upravu tu je i upoznao svoju buduću suprugu Ketrin Midlton.

 

Studije je upisao u Škotskoj na univerzitetu St Andrews, gde je 2005. godine diplomirao geografiju.

 

Odmah sledeće godine pristupio je kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst stekavši čin potporučnika konjice. Završio je i obuku za pilota spasilačke službe u Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu.

1 / 8 Foto: Profimedia, ALPR/AdMedia / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Prema istraživanjima Kraljevskog koledža u Londonu iz 2012. princ Vilijam je najpopularniji član kraljevske porodice, dok sledeće mesto zauzima njegova baka kraljica Elizabeta II.

 

Kada je imao samo 15 godina, davne 1997, doživeo je najveću tragediju koja je iz korena promenila njegov život. Njegova majka Dajana, princeza od Velsa, poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu, a ova tragična vest u to vreme potresla je ceo svet.

 

Sa tragičnim gubitkom majke nikada se nije pomirio, ali osmeh na lice vratili su mu naslednici - sinovi Džordž (6) i Luis (1) i ćerka Šarlot (4), koje je dobio sa suprugom Kejt Midlton.

 

Nakon dugogodišnje veze, Vilijam i Kejt venčali su se 29. aprila 2011. godine u Vestminsterskoj opatiji. Od tada njihove titule glase — vojvoda i vojvotkinja od Kembridža.

 

I ovom poznatom paru bilo je raznih priča a jedna od njih je vezana za njihovo upoznavanje.


Pre nego što je Vilijam upoznao svoju sadašnju suprugu, bio je u vezi sa prijateljicom iz detinjstva Arabelom Masgrejv, napisala je u knjizi ‘William and Harry: "Behind the Palace Walls’"- Keti Nikol. Prinčevi su imali "Glosse Posse" grupu u kojoj su bili njihovi bliski prijatelji pa su njima slali pozivnice za sve zabave koje su priređivali u podrumu kraljevskog imanja Hajgrouv. Među tim prijateljima bila je i Arabela koja je zapela princu Vilijamu za oko, jer nije mogao da veruje koliko se promenila.

 

- Dok je šetala prostorijom, Vilijam je morao da pogleda dva puta kako bi se uverio da je to zaista ona. Arabela je ‘procvetala’ u predivnu devojku zbog čega se zapitao kako je do tada nije primetio" – piše u biografiji. Vilijam i Arabela tada su plesali i pili do ranog jutra, a naposletku i otišli zajedno na spavanje. To je bio početak strastvene romanse i njih dvoje su celo to leto proveli zajedno – napisala je Nikol u knjizi.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker