životna priča

ĆERKI ČUVENE INGRID BERGMAN PREDVIĐALI SU ŽIVOT PRIKOVAN ZA KOLICA: Izabela je nakon toga imala dva braka i karijeru!

0

Deformitet kičmenog stuba je nije omeo da postane poznata glumica

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Italijanska glumica Izabela Roselini rođena je na današnji dan 1952. godine u Rimu, a ćerka je filmske dive Ingrid Bergman i filmskog reditelja Roberta Roselinija.

 

Izabela je imala burno detinjstvo zbog konstatnih svađa roditelja i razvoda koji je kulminirao lošim odnosom. Da stvar bude gora, sa 11 godina dijagnostifikovana joj je i skolioza.


Skolioza je napredovala i prognoze doktora bile su razočaravajuće: ako operacija ne uspe, devojka će zauvek ostati u invalidskim kolicima.

 

Na svu sreću, operacija i dugotrajno lečenje urodili su plodom, te je deformitet kičmenog stuba stavljen pod kontrolu. Nekoliko godina kasnije, Izabela je odlučila da život nastavi preko okeana.

Karijera modelinga u 29 godini

 

Ono što je posebno obeležilo njen život, te je decenijama kasnije slovila za jednu od najlepših glumica svih vremena jeste njen ulazak u svet modelinga, i to na korak 30-ih.

 

U današnje vreme je gotovo nemoguće u kasnim dvadesetim započeti manekensku karijeru jer se to doba smatra kasnim za profesiju modela.

 

A Izabela je uspela! U 31. godini postala je zaštitno lice francuske modne kuće

Lankom, kada je postala i najplaćeniji model na svetu.

 

Pohađala je Finch koledž u Njujorku, a istovremeno radila kao dopisnica i prevodilac za italijansku televiziju Rai. Upravo jedan od intervjua joj je promenio zauvek život. Upoznala je čuvenog italijanskog reditelja Martina Skorsezea za kojeg se udala. Međutim, brak je doživeo krah posle tri godine.

 

1985.godine usledio je filmski debi, te je Izabela dobila malu ulogu u Daria Greenwood u filmu "White Nights".

 

1986. godine usledila je glavna uloga u filmu "Plavi Velvet", gde je upoznala

reditelja Dejvida Linča sa kojim je bila u dugogodišnjoj vezi.

 

Nastavak na sledećoj strani!

foto: Profimedia

Drugi put sudobnosno "da" izgovorila je 1983. godine sa Majkrosoftovom menadžeru za dizajn Džonatanu Videmanu. Brak je trajao tri godine, a iz te ljubavi dobila je ćerku Eletru Đovanu Roselini Videman.

 

Borba za prava žena

 

Izabela je jaka jaka žena koja čvrsto stoji iza svog mišljenja, bori se za prava žena i želi da poboljša svoj položaj.

 

Ali kako su je stizale godine, Lankom je odlučio da raskine ugovor s njom. Imala je 43 godine kada joj je rečeno da modna industrija mora biti sastavljena od snova, a ne realnosti, čime je predsedništvo firme aludiralo na to kako je prestara da bi bila njihovo zaštitno lice.

 

"Na početku te karijere bilo je samo važno biti lep i ćutati. Tada sam bila u braku, a morala sam uvek da skidam svoj prsten samo zato da me nešto, prema njima, ne bi definisalo. Moje ime nikada nije bilo korišćeno u reklamama", rekla je za Irish Times.

 

Zatim je, kako kaže, upoznala novinarke, prve žene koje su konačno za medije dale svoj osvrt o modnoj industriji i industriji lepote, što je do tada bio posao muškaraca. One su se takođe dotakle i žena na visokim pozicijama u industriji lepote.

 

"Muškarac vidi modu i kozmetiku kao sredstvo zavođenja, ali žene shvataju da se uređuju za sebe same, ne za druge. Biti uvek samo lepotica u oku muškarca je poražavajuće. Zato je pisanje o ženama na visokim pozicijama, radilo se o svetu industrije lepote ili ne, bila promena koja je napokon pokrenula stvari nabolje.

 

Kada sam bila tinejdžerka u Italiji, mlade devojke su se redovno suočavale sa dobacivanjem na ulici i komentisanjem njihovih delova tela. I to se prihvatalo kao nešto normalno, a nije. Tužno je što je kultura stvorila", rekla je Isabella.

 

Nastavak na sledećoj strani!

foto: Profimedia

Tokom godina postala je poznata kao strastvena feministkinja, ali takođe i jedna od retkih u Holivudu koja nije podlegla estetskim operacijama kako bi kako bi duže"ostala mlada" i nizala uloge.

 

Iako je i sama priznala da je činjenica kako se uloge smanjuju sa starenjem, odlučno je rekla "ne" hirurškom nožu.

 

"Ko voli, nek' izvoli. To je vrlo ličan izbor. Ja sam rođena s deformitetom kičme zbog čega sam se suočila sa nekoliko vrlo bolnih operacija, te ne želim da opet idem pod hirurški nož, posebno ne u svrhu lepote. Slično je i s botoksom.

 

Nezamislivo mi je da u sebe stavljam otrov. Vlasnica sam organske farme, te mi je nepojmljivo da svoje telo hranim najboljim namirnicama, a onda u sebe unosim otrovni botoks. Ne razumem tu filozofiju", rekla je u jednom intervjuu za Vogue.

 

Posle 25 godina poznata modna kuća joj ponovo ponudila saradnju


Sa 63 godine Lankom, tačnije njihov nov direktor Fransoa Leman, iskazala je želju da Izabela ponovno bude njihov model. Premda je od njih otišla ljuta, sada, sa 65 godina, ponovno je njihov model i zaštitno lice. Lepotu u svetu više ne predstavljaju samo mlada i savršena lica, mnogo montaže i prekrasni sjajni ten, lepota je postala nešto mnogo više od toga i ona više ne poznaje godine.

 

 

 

 

 

makonda-tracker