danas bi napunio 87 godina

RADIO JE U FABRICI, SPAVAO U OSTAVI, A ONDA JE SUDBINA UMEŠALA PRSTE: Neobična životna priča legendarnog Gidre

0

Na današnji dan rođen je legendarni glumac Dragomir Bojanić Gidra.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Nema osobe u Srbiji, a sigurno i šire koja nije odgledala makar jedan nastavak čuvenog filmskog serijala takozvane "Žikine dinastije".

 

Dragomir Bojanić Gidra je bio legendarni srpski glumac čiju je karijeru obeležila uloga "her Žike Pavlovića" u filmskom serijalu „Lude godine“.

 

Rođen je 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, gde je pohađao srednju školu za preradu mesa, voća i povrća. Kvalifikaciju je stekao i u STŠ Kragujevac za hemijsko-tehnološki odsek. Odmah se zaposlio u fabrici konzervi Crvena zvezda i tu se zadržao godinu dana. U tom periodu je počeo da se bavi glumom koja će kasnije postati njegov životni poziv. Imao je divne kolege iz Kragujevačkog narodnog pozorišta koje su mu pomogle sakupile novac i kupile su mu odelo i kartu za Beograd, jer je imao zakazano polaganje prijemnog ispita na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Odmah je bio primljen u klasu profesora Raše Plaovića. Kako je profesor znao da Gidra nema gde da spava, rekao je čistačicama da mu raspreme jednu ostavu za metle i da tu boravi.

1 / 5 Foto: Youtube Printscreen

Na Akademiji je upoznao dve godine stariju glumicu Ljiljanu Kontić koju je zvao Ljalja. Iako je ona nakon studija igrala u pozorištima u Užicu i Vršcu, njihova veza je opstala.

 

Ako vam nije poznato ko je ova glumica, setićete je se po sceni iz šestog dela "Žikine dinastije". Sigurno ćete uspeti da se prisetite čuvene scene u muzičkoj školi i časa na kom su Miša i Nataša "divno muzicirali", odnosno kada su pustili već snimljenu kasetu sa svojim muzičkim vežbama, a u prostoriji pored razmenjivali nežnosti.

 

1966. godine Ljiljana i Gidra su se venčali.

 

- Nisam verovao da mogu biti tako upecan. Kada sam bio mladić, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana biti toliko vezan za porodicu – pričao je Gidra.

 

Ćerku Jelenu su dobili 1970. godine. Glumac je suprugu i tek rođenu bebu sačekao ispred porodilišta, a doveo je i muzičare da proslave. Bio je veoma naklonjen porodici i ćerku je stalno obasipao ljubavlju i pažnjom. Krstio ju je u Moskvi dok je snimao film „Svadba“. Jelena se, kao i njeni roditelji, bavila glumom.

 

Ljiljana i Gidra su se dva puta razvodili, ali su se mirili jer nisu mogli jedno bez drugog.

 

Interesantnu stvar o Gidri otkrio je glumac Nikola Kojo.

 

Naime, glumac je izjavio da ga je 1986. godine Dragomir posetio dok je služio vojsku u Raškoj. Otišli su u kafanu, jeli i dao mu je novac. Rekao mu je da je došao jer je imao neke obaveze, ali to nije bilo tačno - došao je samo zbog njega.

 

Takođe je izjavio da je Gidra jednom bio uhapšen jer je pričao viceve o Titu. Kada su mu došli u posetu, zatekli su ga kako zabavlja policajce pričajući im te iste viceve.

 

Bio je boem. Voleo je da ide u kafanu i svuda je bio dočekivan sa osmehom.

Preminuo je sa punih 60 godina 11. novembra 1993. godine nakon teške borbe sa rakom jetre.

 

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

 

 

makonda-tracker