icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

kako vam izgleda?

"ZVALI SU NAS LEPOTICA I ZVER": Prelepa misica živela je život iz snova, a o ljubavi sa moćnim čovekom svi su govorili

Podeli:

Biljana Ristić danas živi na relaciji Beograd-Budimpešta

foto: Printscreen Bulevar
foto: Printscreen Bulevar

Iako se danas ne eksponira previše u javnosti, Biljana Ristić i te kako privlači pažnju, gde god da se pojavi. Žena sa hiljadu lica, mis Jugoslavije, žena drugog čoveka Radio televizije Beograd, odličan imitator - ovo su sinonimi po kojima je mnogi pamte. Sedamdesetih je plenila lepotom, šarmom i gracioznošću, ali njen život nije oduvek bio bajka.

 

Biljana potiče iz diplomatske porodice, otac Dragoljub poreklom je sa Kosova i bio je najviši diplomatski savetnik, dok je majka bila pravnica. Uspešna porodica omogućila joj je ušuškanost. Kao devojčica proputovala je skoro ceo svet, pa imala priliku da vidi Đenovu, Njujork, Otavu, Palermo, Padovu i druge daleke destinacije.

 

"Usamljenost devojčice u svetu odraslih pobeđivala sam vedrom prirodom, druželjubivošću i imitiranjem sveta koji nas je okruživao. Sećam se kako su se mama i tata smejali kada bih po povratku s nekog diplomatskog prijema imitirala sve redom", ispričala je svojevremeno ona.

 

Međutim, u jednom danu se sve promenilo. Sa svega 12 godina ostala je bez oca koji je iznenada preminuo i to joj je drastično promenilo život.

 

"Nikad nisam patila od veličina, umela sam da se snađem. U mojoj familiji je bilo mnogo intelektualaca i po majčinoj i po očevoj liniji. Od njih sam usvojila princip da se novac zarađuje i troši, te da nikakva bogatstva nisu večna. Meni niko nije kupio prva kola ili bundu. Sama sam ih zaradila". rekla je Biljana koja je već sa 14. godine počela da drži časove engleskog jezika kako bi pomogla majci, jer je taj jezik učila od sedme godine.

 

Majka ju je naučila i to da nikada ne pokazuje slabosti, pa je životne golgote nosila s osmehom i uzdignute glave. Davne 1972. godine kada je imala 22 godine postala je mis Jugoslavije, a ova lenta joj je omogućila da upozna glamurozni život, ali i da pronađe životnog saputnika.

 

"Bilo bi glupo da se žalim jer sam to odmalena želela, da budem poznata i slavna. Bila sam lepa, obrazovana i komunikativna. Engleski sam govorila kao maternji, a tada je to bila prava retkost", objasnila je svojevremeno Ristićeva, a potom dodala: "Opasne žene su uvek posebne, ne po pravilu i lepe. Ja sam bila mangup, uvek svoja, dobra kao osoba i drugar s muškarcima. Pri tome, u životu sam imala svega nekoliko ozbiljnih veza i jedan jedini brak."

 

foto: Printscreen Bulevar

Biljana se tada dosta pojavljivala u javnosti, što na malim ekranima, što na raznima proslavama. Tada je upoznala Dušana Mitevića, tadašnjeg zamenika direktora Televizije Beograd i jednog od najmoćnijih ljudi u medijima na prostoru tadašnje države, za kojeg se i udala. Talenat za glumu i pokazala je imitirajući svetske zvezde Tinu Tarner i Merlin Monro u okviru novogodiśnjih šou programa. Nekoliko godina kasnije rodila je sina kojem su ona i suprug Dušan dali biblijsko ime Adam, a koje je za to vreme bilo izuzetno retko i neuobičajeno u našoj sredini.

 

"Zvali su nas u šali lepotica i zver. Bili smo u braku 24 godine i jako sam volela Dušana. Bio je divan čovek i najpametniji muškarac na svetu. Bio je obrazovan, harizmatičan, pravi džentlmen s autentičnim duhom i šarmom. Nema takvih… Ostavku je podneo onog časa kada su studenti od njega to zatražili, što je izazvalo burne reakcije u vlasti", ispričala je Biljana koja je suprugu govorila da je politika opasna igra zbog koje će svi trpeti, ali je ostala uz njega.

 

Zbog situacije koja je 1999. godine vladala na prostoru bivše Jugoslavije, odlučili su da spakuju kofere i napuste Srbiju. Otišli su u Budimpeštu. Po povratku Biljana je u medijima ispričala da su morali da odu jer su im pretili da će im oteti sina. Kako bi ga zaštitili, napustili su Beograd, a svega 10 meseci kasnije Dušan je preminuo. Biljana je nastavila život u Budimpešti i borila se sama sa svojim sinom. Danas živi na relaciji Beograd – Budimpešta, a sin Adam je uspešan fotograf i reditelj.

 

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...