danas bi napunio 74 godine

“MLADOST K’O MLADOST, KAJEM SE ŠTO NIJE BILA BURNIJA”: Josif Tatić intervjue je smatrao nužnim ZLOM, a ovako je govorio

0

Jedan od najpoznatijih srpskih glumaca na današnji dan napunio bi 74 godine

foto: screenshot/rtv vojvodina
foto: screenshot/rtv vojvodina

Rođen je 13. aprila 1946. godine u Novom Sadu. Talenat je po svemu sudeći nasledio od oca Branka i majke Hristine, koji su takođe bili glumci. Kao mlad je trenirao boks, a glumu je završio na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. O svojoj nacionalnosti nije javno govorio.

 

U svojoj  karijeri je odigrao veoma ozbiljne i zahtevne uloge, ali ga je šira publika najčešće prepoznavala po ulozi Božidara Soldatovića Jataganca, direktora preduzeća i tipičnog predstavnika birokratije iz vremena snimanja serije Siniše Pavića “Bolji život”. 

 

Veoma dobar opis njegove ličnosti dao je glumac Predrag Ejdus, sa kojim je bio dugogodišnji prijatelj:

 

- Za Taleta mogu da kažem da je bio izuzetno dobar čovek, sjajan umetnik, beskrajno duhovit i prijatan, čovek koji je uvek iznenađivao i okolinu i partnere svojim lucidnim rešenjima, bio je strastveni epikurejac, uživao u životu, neprevazićeni prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno, imali smo ogromno poverenje jedan u drugoga i bili beskrajno vezani.

 

Josif  je bio otac dve ćerke. Starija je Jelisaveta Tatić Čuturilo, a mlađu Hristinu dobio je kada je imao 57 godina u drugom braku sa suprugom Bebom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??Београдски Bремеплов?? (@beogradski_vremeplov_011) on

Tatić je bio tipični boem i nije nikada krio da voli da nazdravi. Godinama je pokušavao da ostavi cigarete i alkohol, a poslednjih pet godina života pio je samo crno vino, ali zdravlje mu je i tada bilo ozbiljno narušeno.

 

Intervjue sa novinarima doživljavao je kao odlazak kod zubara i tretirao ih je kao nužno zlo. Ipak, u jednom intervjuu govorio je o svojim porocima i strastima:

 

- Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće… A to se najviše taloži. Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica.

 

Kada je u kasnim srednjim godinama dobio drugu ćerku i kada se smirio, ipak je izjavio:

 

- Mladost ko mladost… Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i… Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino.

 

O ovom glumcu se malo znalo da je bio veliki ljubitelj sporta, posebno fudbala, tenisa i košarke. Gluma i pecanje su mu bili podjenako dragi. Omiljena turistička destinacija bila mu je Italija (među razlozima su i njoke, lazanje i pasta). U mladosti je čak igrao hokej na ledu i teško mu je bilo da se odluči između glume i sporta, ali čim su ga primili na akademiju, sumnja je nestala. Voleo je da se karta, često je igrao remi i crne mace. U jednom trenutku je na kratko napustio pozorište odlučivši da bude slobodan umetnik, ali je vrlo brzo shvatio da ne može bez pozorišta i vratio mu se posle godinu dana. Bio je dobar prijatelj sa piscem Danilom Kišom. 

 

Serije i filmovi koji su obeležili karijeru ovog glumca su: Košava, Petrijin venac, Hajduk, Još ovaj put, Bal na vodi, Dogodilo se na današnji dan,Tesna koža 2, Bolji život, Otpadnik, Boj na Kosovu, Posledlji krug u Monci, Hajde da se volimo 2, Hajde da se volimo 3, Vizantijsko plavo, Spasitelj, Bure baruta, Nož, Tajna porodičnog blaga, Turneja.

 

Umro je u snu, 8. februara 2013. godine.

 

 

makonda-tracker