sećanje na ikonu jednog vremena

NEVEROVATAN ŽIVOT BEOGRADSKE LEGENDE: Zanimljivosti koje možda niste znali o Zoranu Modliju

1

Na dan kada Srbija tuguje zbog odlaska možda i prvog jugoslovenskog di-džeja i ikonu beogradske scene, prisećamo se interesantnih detalja iz nejgove biografije.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Imao je svoj klub obožavalaca.

 

Iako je bio izuzetno skroman i nikada nije jurio za popularnošću, Modli je uvek bio izuzetno cenjen, zbog čega je svojevremeno otvoren klub njegovih fanova.

 

Zamišljao sam kako je to biti popularan, čitao tuđe opise o tome kako dišu obožavaoci, posmatrao kako se ponašaju objekti njihovog obožavanja - sve na tuđim primerima! A onda je do mene iz novina stigla vest da je jedna devojčica iz Zrenjanina osnovala Klub obožavalaca Zorana Modlija. Ubrzo je stigao i poziv da posetim svoj klub. Otišao sam u Zrenjanin osnažen društvom dvojice drugara i devojke jednog od njih. Dočekalo nas je nekoliko dirljivo stidljivih i beskrajno simpatičnih srednjoškolki i najstidljivija među njima, Ana, predsednica Kluba — ispričao je on svojevremeno. — Bio je to moj prvi (i jedini) zvanični susret sa članicama kluba obožavalaca. Bez vriske, piske, bez cepanja odeće, bez histeričnih ispada, uplakanih lica i pruženih ruku koje vape za autogramom! Tiho zrenjaninsko podne, tri stidljive devojčice, troje mojih beogradskih pratilaca i smeteni ja. Daleko od glamura, ali dovoljno da se i dan-danas s toplinom setim tog dana. I da se sa smeškom zapitam: šta bi bilo da sam se nekim slučajem ozbiljno primio na "klub obožavalaca Zorana Modlija"? Znajući sebe, to bi svakako bila jedna od promašenih investicija: da bi nečiji fan-klub procvetao, pretpostavka je da obožavani pride mora da bude i popularan. Moguće na neki spektakularniji način, a ne kao ja, sa mojom mršavom slavom... Baš nedavno zasmejala me je bliska prijateljica prepričavajući mi pitanje svoje unuke: "Baba, jesi li i ti obožavala Džastina Bibera kada si bila mala?"

 

 

YU grupa je dobila ime za njegovim di-džej pultom.

 

Kako je jednom prilikom ispričao, braća Jelić najpre su bili u grupi po imenu Albatrosi i svirali repertoar grupe Shadows, a potom su prešli u Džentlmene, da bi došli do imena Idejni posed.

 

Jelići su povremeno gunđali na, po njima, mlitavo ime "Idejni posed". Poželeli su drugo, zvučnije i dokučivije. U sred praznične svirke, Žika Jelić mi je predložio da pozovemo posetioce da kumuju bendu — otkrio je Modli.

 

On je istakao da je pozvao prisutne da na poleđini ulaznice ispišu svoje predloge za ime grupe i da mu donesu do disko-pulta.

 

Onda smo se Žika, Dragi i ja zavukli pod gramofone i uz svetlo baterijske lampe izabrali ime "YU grupa". Od tog dana je počasni gost na svakom značajnijem koncertu YU grupe, kroz nastupajuće godine i decenije, jedan momčić, zatim zreo čovek, potom otac, danas odavno i deda, Miroslav Stanivuk — prvi i poslednji kum YU grupe — ispičao je legendarni di-džej.

 

I sam je bio deo jedne grupe, i to s Borom Đorđevićem.

 

Iako je bio di-džej i pilot, Modli je imao interesantne „pevačke avanture“, a s frontmenom Riblje čorbe osnovao je grupu Haduk Stanko i jataci.

 

Kao neprikosnovena zvezda Studija B, davao sam sebi za pravo da u njemu provodim ne samo dane, nego i noći. Tako smo Bora i ja, nakon što u ponoć utihne predajnik radio stanice, kretali u još neotkrivenu avanturu "sam svoj majstor" snimanja muzike. Uključimo magnetofon, uletimo u studio, uz Borinu gitaru u duetu otpevamo neki od njegovih "bećaraca", zatim pustimo isti snimak od početka i uključimo snimanje na drugom magnetofonu, ponovo uletimo u studio da nasnimio još vokala i još gitara... pa su tako nastale pesme "Na putu za Stambol" i "Anđelija, čuvaj se Turaka", koje su se našle na singlu Produkcije gramofonskih ploča RTB pre nego što je Borina "prava" grupa dočekala diskografski prvenac! — prisetio se on i otkrio da ga je Bora kasnije „uvukao u pevačku avanturu“ i s bendom Sucokreti, s kojima je snimio dve pesme.

 

Kasnije me je uvukao u pevačku avanturu i sa "Suncokretima", s kojima smo otprašili dve baš efektne pesme, "Rokenrol duku-duku" i "Gili, gili bluz", da bi konačno moj "pevački opus" zaokružili u još jednoj postavi, ovog puta pod imenom "Zoran Modli i Ravan taban", sa di-džej himnom "Bugi-vugi za disk-džokeja"!

 

Zahvaljujući njemu pročulo se za do tada gotovo nepoznate EKV, Partibrejkerse, Psihomodo pop, Denis & Denis itd.

 

Ipak, Modli se toga prisećao skromno, ističući da je samo želeo da njegove emisije zvuče nešto drugačije, pa su priliku dobili i oni koji nisu ni slutili koliku će im popularnost čuveni di-džej doneti.

 

Zar iko ikada pomisli da će nešto iz ove svakodnevice, koliko god bilo uobičajena, jednoga dana postati deo istorije? Ja sam samo želeo da emisija "Ventilator 202" bude ono što druge emisije nisu. Ne mogu reći da sam tragao za formulom, u tom trenutku sam samo tragao za muzikom — rekao je on.

 

 

makonda-tracker