Preminuo glumac Dušan Janićijević

1
Filmski i pozorišni glumac Dušan Janićijević umro je u utorak ujutro u 79. godini, u rodnoj kući u selu Gornje Grgure nadomak Blaca.

Velikan jugoslovenske i srpske kinematografije Dušan Janićijević u bogatoj glumačkoj karijeri igrao glavne i epizodne uloge u 400 domaćih filmova i serija. Rođen je 27. aprila 1932. godine u Grguru, a glumu završio na Pozorišnoj akademiji u Beogradu.

Za naslovnu ulogu u ostvarenju Stojan Mutikaš, koja je predstavljala njegovo prvo pojavljivanje na filmu, 1954. godine nagradjen je Zlatnom arenom za najbolju mušku ulogu na prvom Pulskom festivalu.

Jedno od zapaženijih filmskih ostvarenja imao je u kultnom filmu Živojina Pavlovića Zadah tela, koji je 1983. u Puli osvojio "Zlatnu arenu" za najbolji film.

Po sopstvenom priznanju, najteža mu je bila uloga u filmu Gazija po Andrićevim pripovetkama, a tokom svoje šezdeset godina duge karijere, Janićijević je igrao na mnogim pozorišnim scenama i nanizao uloge u Jugoslovenskom dramskom, Narodnom pozorištu, Ateljeu 212... Igrao je i u više od 500 filmova i televizijskih serija, a poslednju ulogu ostvario je u filmu Dragana Bjelogrlića Montevideo, Bog te video.

Pre dve sedmice objavljena je njegova knjiga Sećanja, u kojoj je opisao svoj životni i glumački put, a Siniša Kovačević je tim povodom napisao da je Dušan Janićijević bio veliki glumac, ali i veliki čovek.

Telo pokojnog Dušana Janićijevića će iz rodnog Grgura kod Blaca danas biti prebačeno u Beograd, a datum kremacije biće naknadno objavljen.

makonda-tracker