otišao je prerano

ZA NJEGA JE LJUBAV PREMA BOGU BILA OSNOV SVEGA: Na današnji dan rođen je Danilo Lazović, jedan od najvećih srpskih glumaca

1

U Brodarevu, nadomak Prijepolja, na današnji dan davne 1951. godine rodio se jedan o najharizmatičnijih i najtalentovanijih u istoriji srpskog glumišta.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Danila Lazovića se starija populacija seća još iz Otpisanih, ali široj publici je najpoznatiji kao Šćepan Šćekić iz Srećnih ljudi i Čerčil iz Porodičnog blaga, Prvenstveno zahvaljujući tim ulogama stekao je reputaciju slavnog glumca, ali i velikog boema, odnosno - ljubitelja kafana.Ta slika možda je izgrađena ulogama koje je Lazović tumačio, ali njegovi prijatelji i saradnici tvrdili su suprotno i demantovali su te tvrdnje – ovaj glumac zapravo nije bio ljubitelj čašice i kafanske atmosfere.

 

Za razliku od brojnih svojih kolega, Danilo je vrlo retko sedeo u pozorišnim bifeima, govoreći da nema vremena da se bavi beogradskim zabavama i klubovima.


- On nije voleo kafane, a obožavao je da se šali. Imao je vrlo specifičan smisao za humor i dobru dušu - istakao je jednom prilikom reditelj Siniša Pavić.

Bio porodičan čovek i voleo je prirodu. Sa suprugom Brankom ima četvoro dece, a kako bi im obezbedio bolje uslove za odrastanje, iz centra grada su se preselili na Avalu, daleko od gradske vreve, gde je Danilo uživao u obavezama oko domaćinstva, čak i dok je bio u vrhuncu popularnosti.

 

foto: Youtube Printscreen

- Mislim da je to nešto najbolje što je tata mogao da uradi jer nas je sklonio s asfalta, pa su moja braća i sestra umesto da rastu čekajući lift, uživali u prirodi i zdravom detinjstvu… Moj otac je bio patrijarhalan i konzervativan, želeo je da od nas napravi dobre ljude. Vaspitavao nas je u duhu prave srpske porodice, gde se zna ko je ko i šta ko radi, kao i da je ljubav prema Bogu osnov svega - pričala je njegova najstarija ćerka Jelena Lazović.

Čuveni Šćepan Šćekić rođen je 25. novembra 1951. godine u Brodarevu, na granici Srbije i Crne Gore. Odrastao je u radničkoj porodici, a Lazovići su se 1958. godina preselili u Priboj na Limu, gde je glumac završio gimnaziju. Diplomirao je 1974. godine na Fakultetu dramskih umetnosti. Tada je i ostvario svoju prvu značajnu ulogu u kultnoj seriji Otpisani.


Posle Otpisanih ređale su se bitne uloge na filmu, ali i u teatru, mada ga publika najbolje pamti po ulogama u serijama Bolji život, Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari i mnogim drugima.

Tokom snimanja serije Stižu dolari, Lazović je preminuo – 25. marta 2006. godine od infarkta. Imao je samo 55 godina. Po želji porodice niko nije držao govor, već je preko razglasa pušten Lazovićev monolog u poemi svetog Nikolaja Velimirovića Kosovski zavet cara Lazara.


Sahranjen je na Topčiderskom groblju.

 

 

makonda-tracker