jaka žena

NE ŽELIM DA BUDEM BILJKA KOJA ČEKA DA UVENE: Mira Banjac uskoro puni 90 godina, ali i dalje radi PUNOM PAROM!

0

Legenda jugoslovenskog i srpskog glumišta radi punom parom i uvek voli da istakne da je rad održava.

Mira Banjac
Mira Banjacfoto: Damir Dervišagić

Glumica Mira Banjac (89) je veliki profesionalac. Osoba je koju podjednako vole i publika i kolege, ali i predstavnici medija. Legenda jugoslovenskog i srpskog glumišta radi punom parom i uvek voli da istakne da je rad održava.

 

Nedavno je završila snimanje serija “Preživeti Beograd” Đorđa Stanimirovića i drugu sezonu serije “Psi laju, vetar nosi“ Jelene Bajić Jočić.

 Ja sam sve to radila sa velikom ljubavlju, jer u stvari volim da se družim sa glumcima. To nisu moje velike ambicije, ali meni je bilo lepo na snimanjima i to me održava - započinje razgovor Mira Banjac.

 

Iako je već godinama u penziji, nije klasični penzioner. Kako sama često istakne, želi da bude korisna i da bude što duže u ovom poslu, okružena dragim ljudima.

Ne želim da ostanem biljka koja čeka da svene. Naravno, to me čeka, i kada to bude, biću spremna. Za sada još osećam snagu i volju i potrebno mi je da radim - naglašava glumica, koja će se povući kada oseti da više ne može da glumi.

Nastavak na sledećoj strani.

Mira Banjac
Mira Banjacfoto: Damir Dervišagić

Skoro svakodnevno imamo priliku da gledamo našu vrsnu umetnicu u reprizama serija i filmova. Otkriva nam da i ona voli da pogleda ostvarenja koje je nekada radila.

Ponekad pogledam i zaključujem, uvek sa tugom, da mnogih mojih kolega više nema. Volim da pogledam i „Trezor” i stvarno sam zahvalna Bojani Andrić koliko se brine o tom TV projektu. Uvek se prisetim nekih filmova i serija koje sam mislila da nikad više neću videti - ističe Mira.

Glumici ovih dana predstoji rad na novom projektu Pjera Žalice u Sarajevu.

Njegovog oca sam poznavala, bio je jako dobar čovek. Dugo nisam bila u Sarajevu, još pre rata. Nekada sam tamo sedam godina bila predsednik Saveta na Festivalu malih i eksperimentalnih scena (MESS). Baš se radujem odlasku u ovaj grad, u kome sam nekada dosta radila i snimala filmove. Dosta mojih prijatelja je u Sarajevu i jedva čekam da se vidimo - kaže umetnica.

Tokom svoje karijere radila je sa praškim rediteljima Goranom Paskaljevićem, Goranom Markovićem, Srđanom Karanovićem, ali kako otkriva, jedino nije sa Rajkom Grlićem.

Ove godine smo se Grlić i ja videli na Palićkom filmskom festivalu. Tada mi je rekao: “Banjac, baš sam želeo da tokom karijere radim neki projekat sa tobom, ali biće prilike za to.” Ja sam uz osmeh odgovorila: “Malo smo zakasnili. Gotovo je.” On je moj prijatelj kao i svi reditelji praške škole kod kojih sam snimala. To su definitivno moji kultni filmovi - ističe glumica.

 

makonda-tracker