PREGRMELA NAJGORE

2,5 MESECA PROVELA U BOLNICI ZBOG SEPSE: Mira Banjac otkrila da se manje plašila smrti od mogućnosti da OVO nikada više ne radi

2

Glumica ne može da dočeka proleće da se vrati na daske, koje njoj i bukvalno, život znače

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Iako je provela dva i po meseca u bolničkoj postelji, legendarna glumica Mira Banjac (89) nije klonula duhom, već u svom domu u Novom Sadu čeka da prođe sezona respiratornih infekcija i da se prolepša vreme kako bi ponovo stala pred filmske kamere. U bolnici je završila zbog ozbiljnih bolova i problema sa sepsom. Čak ni tada nije se uplašila smrti, mučila ju je samo spoznaja da neće moći da radi.

 

- Bez glume, nema mi života – kaže glumica u prvom intervjuu posle izlaska iz bolnice.

 

Životni optimizam i snažan duh nisu je napustili ni sada.

 

- Dobro sam, sinulo vreme, sinula i ja. Ništa me ne boli, samo mi smeta što ne mogu da izađem iz kuće. A zbog ovih virusa ne primam ni posete, ne bih da rizikujem.

foto: Aleksandar Jovanović

 

Kako je imala problema s nogom, prva dama našeg glumišta, koja nikad pre nije otvorila zdravstveni karton, kamoli otišla na bolovanje, sredinom oktobra javila se lekarima u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu. Nedelju dana je lečena, potom je puštena kući. Odjednom, situacija joj se pogoršala, pa je početkom novembra morala nazad u bolnicu.

 

– Dosta naivno je sve počelo. Bolela me je noga koju sam povredila pre 20 godina igrajući “Karolinu Nojber” u Budvi, kad sam propala kroz neku rupu na bini. Nastavila sam da igram kao da ništa nije bilo. Ubrzo smo Pera Kralj i ja otišli na turneju po Americi. Noga me je bolela sve vreme u avionu, ali izdržala sam nekako sve, a kad sam se vratila kući, otišla sam u Banju Kanjižu. Tu sam bila na rehabilitaciji 21 dan i sve je bilo u redu do pre nekoliko meseci. Zbog bolova sam otišla u bolnicu, onda sam dobila sepsu, pojavila se i voda u kolenu. Bila sam bogami u velikoj panici da neću moći da radim, a ako ne radim, nisam živa.

 

foto: Dragana Udovičić

 

Situacija je bila veoma ozbiljna. Na lečenju je ostala dva i po meseca, ali nijednog trenutka nije pomislila da je to kraj, niti se uplašila smrti.

 

– Ovo su godine kad čovek, kao što je govorila Isidora Sekulić, pročišćava sebe na neki način, prolazi životni film, razmišlja gde je grešio, kako da se izmiri sa sobom i drugima. Nisam imala paniku od smrti, mene ona ne plaši, jedino me brinulo što pravim toliko dugu pauzu. Ne mogu da ne radim, ako ne radim, gotova sam, više me neće biti.

 

Objašnjavajući da su lekari i medicinsko osoblje bili divni prema njoj, Mira ističe da je donedavno imala i kućnu negu, terapeuta s kojim je šetala po kući.

 

– Sad smo i to isključili, pomalo sama šetam. Pošto sam vezana za ova moja četiri zida, čitam mnogo, ne dozvoljavam da mi glava bude praznjikava. To je veoma važno – rekla je glumica za Gloriju.

 

 

makonda-tracker