manje poznate činjenice

SVI GA ZNAMO KAO HER ŽIKU I GIDRU, A OVAJ NADIMAK JE MISTERIJA: Dragomir Bojanić predstavljao se i pod OVIM UMETNIČKIM imenom!

0

I danas ga publika obožava i rado citira njegove replike iz "Žikine dinastije".

Dragomir Gidra Bojanić
Dragomir Gidra Bojanićfoto: Youtube Printscreen

Dragomir Bojanić Gidra uvek će ostati upamćen po besprekorno odigranoj ulogi Žike Pavlovića u "Žikinoj dinastiji", koja tokom svih ovih godina nije uopšte izgubila na popularnosti.

 

Ipak, legendarni Gidra nije se proslavio samo u Jugoslaviji, već i van njenih granica. Naime, on je igrao i u Italiji, gde je imao umetničko ime za koje možda niste čuli.

 

Tamo su ga znali pod ovim imenom - Entoni Gidra.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Драгомир Бојанић — Гидра (Крагујевац, 13. јун 1933 — Београд, 11. новембар 1993) био је српски и југословенски позоришни, телевизијски и филмски глумац. Остварио је преко сто улога у филмовима и ТВ серијама, а филмски серијал „Луде године” је обележио његову каријеру. Био је ожењен глумицом Љиљаном Контић. Филмску каријеру започиње 1955. године епизодном улогом у филму Жике Митровића Ешалон доктора М., након које је уследио богати кинематографски опус. Главне и веће споредне улоге је играо у више од тридесет домаћих филмова, а снимао је и у Италији. Под псеудонимом „Ентони Гидра“ (Anthony Ghidra), Драгомир Бојанић је шездесетих година у Италији снимио десетак вестерна и акционих филмова. Надимак Гидра (Qhidra) у преводу значи змија. За улогу у филму Балада о револверашу (1967) режисера А. Калтабијана добио је и награду.

A post shared by Сви славни српски глумци (@svislavnisrpskiglumci) on

 

makonda-tracker