ne predaje se

NEMA NIŠTA STRAŠNIJE OD STAROSTI, A ISHOD JE UVEK SMRT: Eva Ras se već 15 godina bori sa KANCEROM, a evo šta kaže o ovoj opakoj bolesti

3

Eva Marija Balaš Stević, poznatija kao Eva Ras, srpska je pozorišna, filmska i televizijska glumica, slikarka i književnica.

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Rođena je 1. januara 1941. godine u Subotici. Sa 18 godina došla u Beograd sa željom da studira slikarstvo, ali je nisu primili pa je upisala dramaturgiju i glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju. Diplomirala je 1963. godine, u klasi Mate Miloševića.

 

- Živimo u vremenu kada se foliraju oko godina. 80 godina, to je duboka starost, to za glumu nije važno... Ja sad igram u seriji i tamo svaka moja bora vredi, jer igram jednog fosila kao što sam i ja sama. Ali u životu je to duboka starost, nije više za aktivan život. Priroda je jača od ovih estradnih filozofa koji govore da imate onoliko godina kako se osećate. Ja se nisam pregojila, ja imam iste kilograme, kao i pre 30 godina, ali ne mogu da se popnem na merdevine, ne mogu da se sagnem. Nikada u životu nisam bila kod pedikira, ali sada imam problem, jer ne mogu da se savijem da isečem sopstvene nokte na nogama - rekla je Eva i nastavila:

 

- Nema ništa strašnije od toga da budete stari, a ishod je uvek smrt. Ja se jako trudim i sad kako sam u ovoj ekipi, sad je jako teško snimati, 12 sati radimo, to je teško i mladim ljudima, a još 35 stepeni, a mi u nekom stanu, ali ja to izdržavam kao i svi drugi. Imam ko će da mi pomogne, ali niko to ne voli. Uvek sam bila drčna i ne volim da od bilo koga zavisim. U mojoj ulici me i dalje gledaju sa divljenjem kada nosim flaše sa vodom od po 6, 7 kila. Čak sam ja i u kondiciji, mogu da hodam puno, ali je sve strašno. To je sve u poslednje dve godine, kada vidite da neki organ ili funkcija ne funkcionišu. Živim u lažnim vremenima kada se foliramo, ovi lekari na estradi što tvrde da muškarci imaju menopauzu. Učite u trećem razredu u biologiji da jači pol nije jači pol zato što mogu da nose džakove, već nemaju menstrucije, da muškarci su jači pol, jer njima ne vladaju hormoni. I sad vi slušate i gledate emisije i slušate od doktora, ne od nadrilekara, kako i muškarci imaju menopauzu. To su strašne stvari - ispričala je Eva.

 

Glumica je takođe otkrila da se i dalje bori sa najstrašnijom bolešću i da joj je krivo kada govore da je pobedila kancer. Težak životni put kojim hoda Eva komentariše kao rasprad sistema, a potom nam je ispričala i koliko joj je naporno zbog bolesti koju ima.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker