4 GODINE OD SMRTI

NIKAD ZABORAVLJENA TRAGEDIJA SLAVNOG VOZAČA FORMULE 1: Nakon 9 meseci teške borbe izgubio je ŽIVOTNU BITKU, porodica do poslednjeg trenutka verovala U ČUDO

1

Žil Bijanki preminuo je 17. jula 2015. godine, nakon devet meseci borbe

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Francuski vozač Žil Bjanki preminuo je u 25. godini, devet meseci od udesa koji je doživeo na stazi Suzuka u Japanu.

 

Francuz je na kobnoj trci udario u kran koji je bio pored staze, a zbog teških povreda glave sve vreme se nalazio u komi.

 

Bjanki, čiji je stric Lusijen bio velika zvezda F1 tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, bio je uzdanica Ferarijeve akademije, te šampion francuske Formule Reno i evropske Formule 3.

 

foto: Profimedia

On je prvi vozač koji je umro od povreda dobijenih na trci Formule jedan još od Airtona Sene, koji je poginuo 1994. godine.


Posle kobne trke, FIA je promenila satnicu održavanja trka, kako se ne bi dešavalo da se održavaju u vreme sumraka, i uvela sistem zaštite vozača u bolidu halo (oreol).

 

Žilova majka tokom životne borbe dvadesetogodišnjeg sina nije želela da govori mnogo za medije, ali je izjavila da je Formula 1 veliki biznis.

 

- Žil ima najbolju moguću brigu, jer je bolnica odlična, doktori takođe. Ne mogu da vam kažem puno toga. U Medijima su se spominjala imena nekih ljudi koji samo žele da izbegnu odgovornost za nesreću. Formula 1 je jedan veliki biznis - govorila je majka vozača Marusije.

 

foto: Profimedia

Otac vozača Formule 1 Francuza Žila Bjankija Filip do poslednjeg dana nadao se da se njegov sin neće predati, uprkos tome što je bio u kritičnom stanju.

 

- Situacija je skoro bezizlazna, svaki put kada zazvoni telefon, znamo da bi to mogla da bude bolnica da nam javi da nam je sin umro. Ipak, znam da se on neće predati, siguran sam u to, verujem u to - rekao je tada očajni otac i dodao da "priča sa sinom i da je siguran da ga on čuje".

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker