"dotak'o sam dno života"

NJENI STIHOVI KRIJU POTRESNU ISTINITU PRIČU: Da li znate kako je nastala jedna od najpoznatijih pesama Tome Zdravkovića?

1

Toma Zdravković ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni ovih prostora, a njegovi vanvremenski hitovi pevaju se već decenijama unazad.

foto: Story Press
foto: Story Press

Jedna od čuvenih Tominih numera "Dotako sam dno života" objavljena je 1984. godine, a priča koja se krije iza ove pesme opisuje njegov život i stvari koje su se u njemu odigravale.

 

Toma je autor muzike i teksta za pomenutu pesmu, a jedino što nije njegovo jeste aranžman - njega potpisuje Zvonimir Skerl. Kako je sam ispričao u intervjuima, sredinom sedamdesetih, kada je već bio zvezda, iznenada je otišao u Nemačku, pa u Kanadu.

 

- Shvatio sam da ništa nisam napravio, a budući da sam bio siguran u sebe, rešio sam da probam nešto novo. U Nemačkoj sam pevao u burdeljčićima u koje dolazi naš svet. Za te ljude hiljadu maraka je bogatstvo i kad ih imaju po prirodi stvari postaju bahati, guraju sto maraka, hoće da te kupe. U Kanadi sam znao gde ću raditi, da neću pevati u "Hiltonu" ili "Holidej inu". Ljudi koji su me slušali bili su pažljivi, dok me nisu izgustirali. Onda su počeli da se sprdaju, da govore da sam propao, da nemam gde da pevam i bukvalno sam dotakao dno života - govorio je Toma.

 

Razočaran i duboko potresen, Zdravković vratio se u Jugoslaviju i o tom iskustvu napisao pesmu, jedan od svojih najvećih hitova "Dotak'o sam dno života". On je inače svaku svoju pesmu doživeo, otpio i odbolovao. Zato su ga prozvali - Prever naše narodne muzike.

 

- Epitet pevača tuge dali su mi novinari. Ne ljutim se, jer u tome ima mnogo topline, emocija slovenske duše. Pesme ne pišu srećni ljudi. Prever, Aragon, Jesenjin, moj drug Mika Antić, svi su bili plemenite duše i život im je ispunjavala tuga. Ja sam uz njih, ne kao pisac, nego kao pevač tuge - govorio je za sebe Zdravković.

 

 

makonda-tracker