Danas bi napunio 73 godine

USPOMENE NA VELIKOG BOBU STEFANOVIĆA: Stara Juga nije zaboravila velikog boema, muzičkog maga i čoveka kog su žene obožavale!

2

I dan danas volimo njegove hitove, a on je jednom prilikom otvorio dušu i priznao da je bio slepo zaljubljen i da je patio

foto: Printscreen/youtube
foto: Printscreen/youtube

Na današnji dan rođen je jedan od najproslavljenijih imena jugoslovenske pop scene Slobodan Boba Stefanović.

 

Rodio se 21. maja 1946. u Beogradu, u Molerovoj ulici na Čuburi. Otac mu se zvao Milivoj, a majka Lepa Stevanović. Milivoje je u to vreme bio na visokom položaju partijskog funkcionera, ali je 1948. godine kada je Boba imao samo dve godine, uhapšen i odlazi na Goli otok zbog IB-a. Još u najranijem detinjstvu Boba pokazuje veliki talenat za slikanje i muziku, a kako je u komšiluku već bilo otvoreno amatersko pozorište „Dadov“, on tu pronalazi svoju oazu i svet. Sam je naučio da svira veliki broj muzičkih instrumenata i da iskomponuje neke od najromantičnijih pesama.

 

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek Filmska i TV organizacija i apsolvirao na Likovnoj akademiji.

 

Zanimljiv podatak je da je počeo da peva na morskoj obali da bi privukao pažnju jednoj devojci. Potom je ubrzo shvatio da je to zaista njegov pravi put te je uplovio u muzičke vode. Svoju uspešnu muzičku karijeru Boba Stefanović započeo je 1962. godine u vokalno-instrumentalnom sastavu Zlatni dečaci.

 

Prvi put profesionalno nastupa u tada veoma popularnom klubu „Euridika“, sa samo 15 godina i od tada niže samo hitove. „Čudna devojka“, njegova prva zlatna ploča, se i danas čuje u radio-programima, a potom je oduševila nove generacije u kultnom filmu Lajanje na zvezde.

 

slobodan boba stefanović
slobodan boba stefanovićfoto: Printscreen/youtube

Važio je za velikog zavodnika. Držao se devize da “džentlmeni rade i ćute”. Posle brojnih ljubavnih “turbulencija”, skrasio se u trećem braku. Sreću su mu činile tri ćerke. Najstarija, Jelena je nasledila očev talenat, diplomirala je FTV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti i već je radila na velikom broju poznatih projekata.

 

O njegovom famoznom boemskom životu “čoveka sa gitarom” svedočile su samo priče i anegdote.

 

Jednom prilikom je otvorio dušu i priznao da je bio slepo zaljubljen i da je patio, a ko nije, izgubio je mnogo. Priznao je i da su ga žene ostavljale, ali naravno i da su mu se i vraćale.

 

Stefanović je pisao muziku za više filmova, ali je u nekima od njih i glumio. Snimao je i učestvovao sa kolegama u velikom broju TV- šou programa.

Petnaest godina je držao školu pevanja pop i rok muzike, a poslednjih godina života najviše je vremena provodio slikajući. Povremeno je prihvatao i pozive za nastupe.

 

Preminuo je 9. februara 2015. godine u Beogradu.

 

 

 

makonda-tracker