odlazak velikana

DA BIH USREĆIO PORODICU, POTRUDIĆU SE DA IM PODARIM JOŠ KOJI ROĐENDAN: Reči Miše Janketića u jednom od poslednjih intervjua teraju SUZE NA OČI

0

"Glumac ne umire od smrti, on umire kada prestane da glumi" - bio je jasan Janketić.

foto: Aleksandar Jovanović Cile
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Glumački bard Mihailo Miša Janketić preminuo je danas u Beogradu u 81. godini.

 

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju.

 

Pre godinu dana, na dan proslave svog osamdesetog rođendana 24. maja, Miša je za Kurir priznao da mu godine i proslave ne znače mnogo, ali da mu je drago što ih provodi sa porodicom.

 

- Nisam ja ni znao kad mi je rođendan dok se nisam oženio. Moja supruga i deca o tome vode računa. Nikada nisam voleo fešte i buku oko sebe. Međutim, pošto je ovo jubilarni 80, proslavićemo svi zajedno. Preguraću i to nekako ako je njima već do toga. Zbog njih ću se veseliti. Pošto je njima važno i pošto ih moj rođendan toliko usrećuje, potrudiću se da im podarim još koji - kroz osmeh je tada ponosno istakao Janketić koji je više od četiri decenije proveo u braku sa balerinom Svjetlanom Knežević, za koju je često govorio da bez nje ne bi mogao da živi.

 

- Svjetlana je bila vrlo mlada kad smo se sreli u Sarajevu. Imala je 16, a ja 28 godina. Bila je zaljubljena u drugog mladića. Oni su se razišli, pa sam je tešio. Govorio sam joj da ne brine, da ću se, kad bude odrasla, oženiti njom. Baš je tako bilo - ispričao je tada glumac.

 

Do poslednjeg dana bio je predan glumi i veoma aktivan kako na pozorišnim daskama, tako i na televiziji. Kako je prošle godine rekao, "još uvek ne namerava da posustane".

 

- Igram i ne nameravam da još posustanem. Uskoro je kraj sezone, pa se malo odmaramo od pozorišta. Znate, kad se glumcu smanjuje repertoar i polako prestaje da igra, tad se i on gasi. Glumac ne umire od smrti, on umire kada prestane da glumi - rekao je tada Janketić.

 

 

makonda-tracker