Iskrena ispovest

TRAGEDIJA OD KOJE SE MIŠA JANKETIĆ NIKADA NIJE OPORAVIO: Uzalud smo molili da nam ne ubiju majku (FOTO)

0

Najpoznatiji srpski glumac svoje početke pamti po veoma teškoj porodičnoj situaciji, a poslednji susret sa majkom nikada nije zaboravio

foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Jedan od naših najpoznatijih glumaca Miša Janketić davne 1973. godine za Yugopapir je otvorio dušu i ispričao tragičnu priču o svojoj porodici.

 

Miša Janketić: Unuci su me naučili da volim

 

Bard srpskog glumišta je mlad ostao bez roditelja, zbog čega je preuzeo na sebe brigu o sestri Mileni. Mnogo godina kasnije, Miša je došao do šokantnog saznanja - sinovi ubice njegove majke živeli su komšiluku.

Sećam se dobro tog dana 1943. godine. Kolona naših je izlazila iz Pljevalja. Kolona partizana. Išli smo za njom. Ispraćali je. A kad smo žurili uz brdo, ka kući Đenisijevića, u kojoj smo stanovali, na drugoj strani, u Pljevlja je ulazila kolona Nemaca. I danas ih vidim na motociklima. Vidim njihove šlemove. I mašinke. I čizme. Moj otac, Radomir, bio je u partizanima. Bio je komandant bataljona. Majku su bili uhvatili četnici, i u Kolašinu osudili je na 21 godinu robije. Milenu i mene čuvala je strina, pa nas je jednog dana uhvatila za ruke i odvela u Kolašin. Pravo pred čuvenog Pavla Đurišića, i rekla: "Evo ti, vojvodo, ovo dvoje dece Radomirovo. Ti si ih ostavio bez majke, pa ih ti čuvaj!" prisetio se Janketić i dodao:

Iskrena ispovest mlade glumice o odnosu sa majkom: Uradila sam ono što sam uradila zbog sebe... (FOTO)

Posle su majku pustili iz zatvora. Odvela nas je u Pljevlja. Radila je na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane, da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce... jer će naši opet doći. Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika. Moja majka Milica radila je i dalje na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju. Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena. I one su morale da odlaze u komandu. Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče: 'Cile, mene će da ubiju. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini' ", rekao je Janketić i dodao: "Nije se više vratila moja majka Milica. Zalud smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku."

 

Da tragedija bude još veća, Janketić je otkrio i kako je mogao da sazna gde stanuju sinovi čoveka koji mu je ubio majku.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker