Jelica Sretenović: Đumbir je odličan čistač krvi

0
Glumica Jelica Sretenović u kuvanju se na prvom mestu pridržava pravila da joj namirnice uvek budu sveže i zbog toga često ide na Kalenić pijacu, a mamine i bakine recepte još čuva u sećanju

Glumica Jelica Sretenović kulinarske veštine počela je da otkriva u devetnaestoj godini kada je zasnovala svoju porodicu, a danas, mada retko kuva, još sa zadovoljstvom odlazi na pijacu.

– Nikada nisam bila probirljiva kada je reč o hrani, volim sve da probam, a jedina stvar koju izbegavam jesu testa. U poslednje vreme uvela sam pravilo da dan započnem svežim voćnim sokom od kivija i grejpfruta koji pravim u blenderu. Nakon toga volim da pojedem neki laganiji obrok kao što su brusketi sa belim lukom, paradajzom i maslinovim uljem – priča Jelica koja je odrasla na kulinarskim specijalitetima mame i bake.

– Mnogo sam naučila od njih jer su obe bile odlične kuvarice. Još pamtim kako je baka razvijala testo za rezance i potom ih sušila na belom čaršavu. Mama Anđelka je bila izuzetno pedantna kuvarica i od nje sam naučila da uvek pospremim za sobom u kuhinji i operem sudove. Ipak, priznajem da sam ozbiljnije počela da kuvam kada sam se udala sa devetnaest godina. Iako to više ne radim kao nekada kada je porodica bila na okupu, još mi pravo zadovoljstvo predstavljaju odlasci u nabavku na Kalenić pijacu – priča glumica koja svima preporučuje da isprobaju đumbir.

– Volim da koristim začine i ranije sam ih stalno donosila iz inostranstva, naročito šafran koji je bio kao suvo zlato. U poslednje vreme navadila sam se na đumbir koji ima jak ukus i miris, ali je odličan čistač krvi i može se dodati u svako jelo – savetuje Jelica i dodaje:

– Zbog boljeg ukusa, piletinu je uvek dobro ostaviti da prenoći u maslinovom ulju sa dve–tri grančice peršuna i ruzmarina, dva čena belog luka, soku od jednog limuna, malo soli i vegete. Crni luk oljuštite i potopite u hladnoj vodi oko 10 minuta da vas ne bi ne bi štipao za oči, a u zapršku sa lukom dodajte malo iseckanih jabuka i neće vas više mučiti kiselina. Ukoliko odeću isflekate voćem, potopite je u mleko i ostavite da odstoji tokom noći, a zatim temeljno operite. Možete koristiti i limunov sok ili sirće. Voćna salata biće uvek ukusnija i sa više arome ako u nju stavite kašiku–dve ruma ili vinjaka. Isto tako, bolje je da je ne zaslađujete šećerom, već sirupom od malina ili višanja.Čim iseckate povrće za salatu, odmah ga prelijte mešavinom maslinovog ulja, sirćeta i začina jer ćete tako sprečiti gubitak vitamina. Zato je salatu najbolje pripremati neposredno pre jela.


PREDJELO

PUNJENE POHOVANE MASLINE

SASTOJCI: 200 g zelenih maslina bez koštice – 20 g šunke – 20 g kačkavalja – brašno – jaje – prezle

PRIPREMA: Masline napuniti kačkavaljem ili šunkom, uvaljati ih u brašno, zatim u jaja pa u prezle i peći na vrelom ulju. Masline servirati na listu zelene salate, a kao prilog služi se tartar sos. Njega pripremam od 100 g majoneza, 50 g narendanih kiselih krastavčića i jednog tvrdo kuvanog jajeta, malo belog vina i peršuna.


ČORBA



ČORBA MINESTRONA (ZA 4 OSOBE)

SASTOJCI: 200 g paradajz pelata – po 40 g različitog povrća (šargarepa, celer, krompir, grašak, brokoli, boranija) – 20 g crvenog pasulja – 40 g testenine – 2 čena belog luka – 0,5 dl belog vina – 0,3 dl maslinovog ulja

PRIPREMA: Šargarepu i celer iseći na kockice i propržiti na maslinovom ulju. Dodati krompir isečen takođe na kockice i kratko ga propržiti, zatim sitno seckan beli luk i potom sve naliti belim vinom. Paradajz pelat usitniti i dodati povrću, zatim staviti grašak, boraniju i pasulj iz konzerve. Kad povrće bude kuvano, dodati brokoli i testeninu. Začiniti po ukusu, a ja zbog arome uvek volim da stavim malo majčine dušice. Ova čorba je veoma zahvalna za pripremu jer možete da kombinujete povrće po svom ukusu.


SALATA

ITALIJANSKA SALATA

SASTOJCI: 100 g gambora – 80 g majoneza – 80 g pavlake – 50 g zelene salate – 50 g crvenog kupusa – 50 g rotkvica – 50 g šargarepe – 50 g paradajza – 50 g paprike – 50 g krastavca – 50 g kečapa – čašica konjaka – so – biber – limun

PRIPREMA: Povrće iseckati na rezance, šargarepu izrendati, sve izmešati i začiniti sa maslinovim uljem i solju. Dresing napraviti od majoneza, pavlake, kečapa i konjaka, pa to preliti preko povrća. Odozgo posuti kratko prokuvane gambore u vodi, ukrasiti mirođijom i kriškom limuna.


GLAVNO JELO

 

PILETINA KRISPI

SASTOJCI: 250 g pilećeg filea – 100 g šampinjona – 25 g lešnika – čašica konjaka – limun – med – provansalska mešavina začina

PRIPREMA: Piletinu iseći na kockice, staviti na dobro zagrejano ulje i ispeći da porumeni. Zatim dodati šampinjone isečene na krupnije komade, a kada budu gotovi dodati začin i flambirati konjakom. Na kraju ubaciti krupno izlomljen lešnik, sok od jednog limuna i kašiku meda.


SLATKIŠ

 

VOĆNA SALATA

SASTOJCI: 2 jabuke – 3 kivija – 1 banana – 1 veća pomorandža – 1 manji ananas – šlag – limun

PRIPREMA: Voće lagano iseckati na kockice i izmešati, preliti ga limunovim sokom i pokrivenu posudu ostaviti u zamrzivaču najmanje sat vremena. Na kraju dodati malo voćnog sirupa ili čašicu ruma, a zatim sve dekorisati šlagom ili kuglom sladoleda. U zavisnosti od godišnjeg doba možete da koristite različite kombinacije voća.

Piše: Jelena Kulović, Mesto snimanja: Italijanski restoran New York – New York

makonda-tracker