RETKA KOMPLIKACIJA

ZAKAČIO JE VIRUS, A ONDA SE SVE DALO NA ZLO: Zoran Žika Živanović mesecima nije imao čula ukusa i mirisa, a nije bilo lekara koji bi mogao da mu pomogne

2

Popularni muzičar je veliki hedonista i zato je prethodni period za njega bio pravi pakao

foto: Printscreen/Youtube
foto: Printscreen/Youtube

Kompozitor, tekstopisac i lider grupe Zana Zoran Žika Živanović (59) pre tri meseca je u potpunosti izgubio čula mirisa i ukusa, što ga je, kada je uvideo da se stanje ne popravlja spontano, zabrinulo. Zabrinutost je prerasla u nespokojstvo kada je shvatio da se ovim zdravstvenim problemom u našoj zemlji niko ne bavi stručno.

 

– Posle koncerata na otvorenom “zakačio” sam virus sa svim pratećim pojavama: kašalj, kijavica, temperatura. Nekoliko dana kasnije primetio sam da ne osećam mirise i ukuse. Skoro dvadeset godina ujutro uzimam kašičicu hladno ceđenog bundevinog i maslinovog ulja i beli luk sa sokom od limuna, grejpa ili pomorandže. I onda odjednom, nakon bolesti, nije bilo mirisa i ukusa namirnica na koje sam navikao. Mislio sam da je to posledica preležanog virusa, ali kako se stanje nije popravilo ni posle dvadeset dana, otišao sam kod doktora

 

Morao je da prođe opsežne analize i shvatio da ga očekuje dug i mukotrpan proces oporavka.

 

– Specijalista za uho, grlo i nos me je pregledao i objasnio da je virus verovatno napao nerv koji vodi ka centrima za čula mirisa i ukusa, koji su smešteni jedan do drugoga. Prepisao mi je kapi za nos i uputio me u Klinički centar kod neurologa. Kako sam po prirodi optimista, ne mogu reći da sam se previše zabrinuo i uplašio. Uz to, lekar je zaista bio duhovit. Tokom pregleda dao mi je da pomirišem neku tačnost za koju nisam mogao da procenim šta je, a onda me je upitao kako se slažem sa suprugom Jelenom. Rekao sam mu da se dobro slažemo, posle čega mi je objasnio da je to odlično jer bi inače mogla da me otruje čime hoće, s obzirom na to da je tečnost koju mi je dao da pomirišem kao test stopostotni benzin. Za svaki slučaj otišao sam i privatno kod otorinolaringologa, koji me je takođe pregledao i konstatovao da su sinusi i nos potpuno čisti i preporučio mi magnetnu rezonancu glave kako bismo isključili sumnje o drugim mogućim uzročnicima gubitka čula mirisa i ukusa. Rezultati magnetne rezonance su pokazali de je sve u najboljem redu - ispričao je Živanović.

 

foto: Promo

 

Proučavajući problem s kojim se suočio, osetio je blagi nespokoj jer je shvatio da se veoma mali broj stručnjaka u svetu bavi gubitkom čula mirisa i ukusa.

 

– Prosto se dešava tako, posebno posle jakih prehlada, ali ne često i niko ne može sa sigurnošću da zna hoće li se ta čula oporaviti. U većini slučajeva se čula spontano vraćaju u funkciju, kao da ništa nije ni bilo. Problem nastaje ako se to ne dogodi posle dužeg vremena, jer tada najčešće dolazi do trajnog gubitka čula mirisa i ukusa. Neverovatno je, ali istinito, da se u našoj zemlji apsolutno niko od specijalista za uho, grlo i nos ne bavi ovim problemom, a u čitavom svetu svega su tri lekara koji su ušli u tu problematiku.

 

Posle nekoliko meseci primetio je poboljšanja.

 

– U poslednje vreme oba čula su počela da mi se vraćaju i “bude”. Registrujem neke jače mirise i ukuse i ostaje mi samo da budem strpljiv. Kako spadam u grupu velikih hedonista, možete samo da zamislite kako mi je bilo kada sam shvatio da ne mogu da uživam u mirisima i ukusima koje volim - ispričao je za Gloriju muzičar.

 

 

makonda-tracker