tuga

KAO DA JE PREDOSETIO KRAJ: Ono što je Dobrica Erić uradio samo 4 meseca pred smrt mnogima je nateralo suze na oči

1

Dobrica Erić bio je znamenita figura srpske poezije i u dobu Desanke Maksimović, Vaska Pope, Stevana Raičkovića i Brane Petrovića, a samo četiri meseca pre smrti ostavio je svoju zbirku udruženju Adligat.

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Veliki pisac zaveštao je svoju poslednju knjigu u izdanju Srpske književne zadruge i omiljene predmete ovom privatnom muzeju.

 

- Danas sam doživeo nešto toliko lepo i neobično, da mi izgleda skoro nestvarno. Sutra kad se probudim, plašim se da ne pomislim da sam sve ovo sanjao - napisao je Dobrica Erić o Adligatu u knjizi utisaka prilikom jedne od svojih poseta, kao i da je ova institucija "nešto najlepše što je poslednjih godina video u ovom gradu i ovoj večno nagrđenoj srpskoj kulturi.

 

Pre samo četiri meseca, Dobrica je, posredstvom unuke Nevene Damljanović, poslao svoj sat, svoj omiljeni nož za pisma i svoje naočare, kao i jedan potpisani primerak svoje nove knjige u izdanju SKZ za njegovu zbirku.

- Vitezi poezije nikada ne umiru - napisao je Viktor Lazić iz Adligata.

 

Dobrica Erić preminuo je u petak u Beogradu u 83. godini, posle duže bolesti i izostajanja iz javnog i književnog života.

 

S velikim brojem pesama ušao je u "Antologiju srpske poezije za decu" Dušana Radovića, s kojim je uređivao časopis Poletarac.

 

U srpskoj poeziji za decu ostavio je neizbrisiv trag i originalan opus, između ostalog: "Vašar u Topoli", Slavuj i sunce" "Ogrlica od grlica", "Leto u Kalipolju", "Frula zlatokrila", "Od ratara do zlatara", "Dobrica čobanska torbica", "Torba sa pet spratova", "Pesme o svicima", "Dolina suncokreta" i druge.

 

Poznati pesnik Dobrica Erić sahranjen je danas u 13 časova u rodnom mestu.

 

 

makonda-tracker