GUBITAK ZA SVE

OSTALI SMO BEZ VELIKOG VIRTUOZA: Preminuo harmonikaš Bojan Jovanović

0

Naša zemlja izgubila je još jednog muzičkog genija

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Izuzetno talentovani harmonikaš Bojan Jovanović preminuo je u 49. godini.

 

- Napustio nas je Bojan Jovanović, magistar muzike. Čovek kome se divio ceo svet, a u Srbiji 80 posto ljudi i ne zna za njega. Čovek koji je svirao sa osmehom, i koji je plenio svojom skromnošću. Čovek kome su aplaudirali svetski poznati muzičari… - ovim rečima pevač Peđa Medenica među prvima se oprostio od Bojana Jovanovića, preminulog “genija na harmonici”.

 

Jovanović je rođen 1970.godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Kragujevcu u klasi čuvenog profesora Radomira Tomića, Posle toga završio je prestižnu Akademiju „Gnjenesih“ a 2001.g odine završio je izvođačku magistraturu na istoj akademiji u Moskvi.

 

U biografiji kojom malo koji Srbin može da se pohvali jedini je sa ovih prostora nastupao sa Simfonijskim i narodim „Ruskim orkestrom“, učestovao na velikom koncertu u Kremlju kao gost legendarne ruske pevačice Valerije na njenom jubileju, proslavi 20 godina rada.

 

- Osnovna ideja u mom stvaralašvu je povratak izvorima, korenima, povratak veri i tradiciji i kulturi naših dedova, kao i povraku čistom stilu u muzici. Naša tradicija prebogata je motivima, lirikom, mistikom – izjavio je jednom prilikom Jovanović.

 

Snimio je poemu autorsku poemu „Izvor“, po oceni muzičkih znalaca i briljantno „Srpsko kolo“.

 

- Volimo svoje, poštujmo tuđe. Vratio sam se posle školovanja da svoj dug odužim svojoj zemlji kao što mislim da svi mi koji smo se školovali u inostranstvu, to moramo da uradimo. Naši roditelji odrekli su se mnogo toga, država dala koliko je mogla, sada je na nama da to vratimo – rekao је Jovanović u jednom od poslednjih svojih intervjua.

 

Sahrana genija na harmonici je četvrtak u Kragujevcu.

 

 

makonda-tracker