interesantno

Godišnjica smrti: Ovo su NEVEROVATNE činjenice o legendarnom Dejvidu Bouviju!

0

2016. godine nas je napustio, ali njegova dela zauvek žive. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Legendarni muzičar kao da zapavo nije ni umro tog 10. januara 2016. godine. Kult Dejvida Bouvija toliko je snažan da se o njemu danas priča i piše kao i nekada, a neprestano se otkrivaju nove i zanimljive činjenice iz njegove karijere.

 

Baš na njegov rođendan, 8. januara stigla je aplikacija “Dejvid Bouvi je”, a mi vam danas otkrivamo, ili podsećamo za one koji znaju, na 30 zanimljivih činjenica iz života “mršavog belog vojvode”.

 

1 .Rođen je kao Dejvid Robert Džons u Brikstonu u Londonu, i deli rođendan s još jednom legendom, Elvisom Prislijem.

 

2. Dejvidova desna zenica je trajno proširena nakon što ga je prijatelj Džordž Andrevud udario u školskoj tuči. Svađa je navodno bila zbog jedne devojke. Momci su ostali jako dobri prijatelji, a Džordž je za neke Dejvidove albume kasnije napravio vizuale. Zbog proširene zenice misli se kako Dejvid ima oči različitih boja, ali to nije tako.

 

3. Počeo je da svira saksofon s 12 godina, a ukupno je svirao 14 instrumenata.

 

4. Njegovo prvo muzičko izdanje bilo je ‘Liza Jane/Louie Louie Go Home’, 1964, pod imenom Dejvid Džouns. Kasnije je ime promenio u Bouvi kako bi izbegao konfuziju s muzičarem Dejvijem Džounsom.

 

5. Debitantski album pod nazivom ‘Dejvid Bouvi’ objavio je 1967. godine, posle brojnih svirki po pabovima s raznim bendovima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Bowie (@davidbowie) on

6. Sa 17 godina je dao intervju za BBC kao začetnik Društva za prevenciju okrutnosti prema dugokosim muškarcima, dajući do znanja kako nije nimalo prijatno kada ti se kao muškarcu obraćaju s ‘draga’.

 

7. 2004. na koncertu u Norveškoj neko ga je iz publike pogodio lizalicom u problematično oko, a posle odstranjivanja lizalice Dejvid je nastavio koncert.

 

8. Prva Dejvidova glavna uloga bila je ona vanzemaljca u filmu ‘The Man Who Fell to Earth’, redatelja Nikolasa Roga.

 

9. Objavio je spisak 100 svojih najdražih knjiga. Među njima su Homerova “Ilijada”, “Na putu” Džeka Keruaka, “Madam Bovary” Gustava Flobera, Orvelova “1984.

 

10. 2006. godine se pojavio u filmu ‘Prestige’, uz Hjua Džekmana i Skarlet Johanson.

 

11. Godspeed You! Black Emperor i Arcade Fire bili su neki od njegovih omiljenih bendova. Otkrio je to za The Guardian i dodao da mu se sviđa i kineska narodna muzika.

 

12. Njegov stariji polubrat Teri bolovao je od šizofrenije i izvršio je samoubistvo ’85. Inspirirao je Dejvidove pesme ‘Aladdin Sane’, ‘All The Madmen’, ‘The Bewlay Brothers’ i ‘Jump They Say’.

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker