njihova dela nikada se neče zaboraviti

TRAGEDIJE KOJE SU POTRESLE ČITAV SVET: Zvezde od kojih smo se oprostili u 2018.

0

Svetski poznate ličnosti od kojih smo se oprostili tokom 2018. za sobom ostavile su dela koja niko nikada neće moći da zaboravi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Takođe, o njihovim potresnim smrtima govoriće se još dugo, jer su mladi ove godine odlazili zbog bolesti zavisnosti, a oni stariji su između ostalog i dizali ruku na sebe.

 

Entoni Burdejn

 

foto: Profimedia

Jedan od najpoznatijih kuvara na svetu oduzeo je sebi život u 61. godini sredinom 2018. Uzrok smrti kako se navodilo bilo je bešenje, u jednoj hotelskoj sobi u Francuskoj.

 

- Sa ogormnom tugom potvrđujemo smrt našeg prijatelja i kolege Entonija Burdena. Njegovi talenti nikada nisu prestajali da nas fasciniraju i mnogo će nam nedostajati. Naše misli i molitve su sa njegovom ćerkom i porodicom u ovako neverovatno teško vreme - potvrdio je CNN navode tom prilikom.

 

Mek Miler

 

foto: Profimedia

Reper, javnosti poznat i zbog romanse sa Arijanom Grande, preminuo je u 26. godini. Policija je potvrdila da je njegovo telo pronađeno u kuči u San Fernando Veliju, a smrt je konstatovana na licu mesta. Prema nezvaničnim informacijama uzrok smrti je bilo predoziranje.

Monserat Kabalje

 

Španska operska legenda reminula je u Sant Pau bolnici u Barseloni u 85 godini. Inače, posle moždanog udara koji je doživela 2012. godine, Monserat je često bolovala.

Najveći hit u solo karijeri otpevala je sa Fredijem Merkjurijem, pevačem grupe Kvin. Osim odličnog poslovnog odnosa, Monserat i Fredi bili su veliki prijatelji.

 

Areta Frenklin

foto: Profimedia

Nakon duge i teške bolesti, preminula je u 76. godini u svom domu u Detroitu. Ikona soul muzike u svojim poslednjim momentima bila je okružena porodicom i prijateljima.


Inače, otkazala je dva koncerta u aprilu i martu, a javno se nije pojavljivala od novembra protekle godine kada je prisustovala AIDS Foundation žurki, koju organizuje Elton Džon. Legendarna umetnica poslednji nastup imala je u Philadelphia Centru u augustu 2017. godine.


Aviči

foto: Profimedia


Tim Bergling preminuo je u aprilu oko pet meseci pre nego što će navršiti 29. Šokantnu vest o smrti najplaćenijeg di-džeja potvrdila njegova portparolka Dijana Baron.

 

- Sa velikom tugom moram da saopštim da smo ostali bez Tima Berlinga, poznatijeg kao 'Avicii'. On je pronađen mrtav u Muskatu, u Omanu, u petak popodne. Njegova porodica je užasnuta ovom tragedijom i molimo vas da poštujete njihovu privatnost. Više nećemo davati bilo kakve izjave - pisalo je u saopštenju.

 

Bernardo Bertoluči

foto: Profimedia


Redatelj i scenarista preminuo je u 78. godini u Rimu, nakon kratke borbe s rakom. Najpoznatiji je kao redatelj filmova "Poslednji tango u Parizu", "Konformista" ali i "Poslednji kineski car" za koji je osvojio Oskara za režiju i scenario.


Šarl Aznavur

foto: Profimedia

Legendarni francuski šansonijer jermenskog porekla preminuo je u 95. godini, a tokom bogate karijere koja je trajala više od sedam decenija objavio je 1400 pesama. U svetu prodao je više od 180 miliona ploča i snimio čak 91 album.

 

Sten Li

foto: Profimedia

Producent, glumac i bivši predsednik filmske kuće Marvel preminuo je takođe u 95. godini. Sten je postao poznat upravo zahvaljujući stripovima, ali i ogromnom uspehu filmova o superjunacima poput "Kapetana Amerike", "Osvetnika"... Njegova poslednja uloga je bila u filmu "Venom".


Stiven Hoking

foto: Profimedia

Slavni fizičar doživeo je 76, iako su mu lekari kada je imao 21 dali još par godina života zbog ALS-a, smrtonosne bolest motoričkih živaca. Sve do svoje smrti predavao je matematiku i fiziku na Kembridžu.


Miloš Forman

foto: Profimedia

Češki redatelj preminuo je u 86. godini nakon kratke bolesti. Rodnu zemlju Miloš je napustio 1968. godine nakon sloma praškog proleća i sovetske okupacije zemlje. Emigrirao je u Ameriku, gde je nastavio s redateljskom karijerom. Tu je snimio dela poput "Let iznad kukavičjeg gnezda", "Amadeusa", "Kose", "Naroda protiv Lerija Flinta" i mnogih drugih filmskih klasika.


Bert Rejnolds

foto: Profimedia


Nakon srčanog udara glumac je hitno prevezen u bolnicu u Floridi, ali mu nije bilo pomoći. Preminuo je tamo u 82. godini. Godinama se borio sa zdravstvenim problemima, a 2010. je imao tešku operaciju srca. Bio je seks simbol i prvi muškarac koji se nag fotkao za Kozmo. Slavu je stekao filmom "Deliverance".

 

Peni Maršal

foto: profimedia

Glumica i rediteljka poznata po ulozi u seriji "Laverne & Shirley", preminula je u 76. godini. Uzrok smrti bile su komplikacije povezane s dijabetesom. Komedijom s Tomom Henksom ušla je u redateljske vode, a zatim postala i prva žena u istoriji koja je sa jednim filmom zaradila više od sto miliona dolara. Osim s Henksom, radila je i s Madonom, De Nirom, Robinom Vilijamsom, Denzelom Vašingtonom i Vitni Hjuston.

 

 

 

makonda-tracker