neprežaljen

Od smrti Tošeta Proeskog, njegova soba ostala je NETAKNUTA: Pevač je PREDOSETIO svoj KRAJ, a evo ko je poslednji put čuo njegov glas

1

Porodica pevača nikada neće prihvatiti zlu sudbinu koja ga je odvela...

foto: Dejan Milićević
foto: Dejan Milićević

 

Makedonija će ponovno večeras u glas pevati za legendarnog makedonskog pjevača, Tošeta Proeskog. On je svojom muzikom, emocijom i dobrotom ujedinio celu regiju svojim preranim odlaskom.

 

Deset novih pesama na engleskom jeziku, koje je pisao i snimao dok je bio živ, biće objavljene na novom album pod nazivom 'Secret Place'. Album, kojeg su radili ljudi iz njegove porodice i drugi gmuzičari, biće predstavljen pred publikom na koncertu u Skopju.

 

- Nema reči koje mogu opisati emocije u našoj porodici. To je beskonačna žalost koja će zauvek ostati. Nije istina da vreme ublažava bol. Čovek samo uči da živi s tugom i strašnom istinom - rekao je Slaven Risteski, suprug Tošine sestre Dore.

 

toše proeski
toše proeskifoto: Hit Records Promo

 

- Uvek se sećamo lepih zajedničkih trenutaka, cele porodice. Toše i ja smo trenirali kick boks, dok su deca često vozila bicikle, šetali pse. Njegov pas šarplaninac Grom, ima jedanaest i po godina i možete ga videti u nekoliko kadrova u novom spotu. Njegovim roditeljima previše je teško slušati njegove pesme - rekao je Slaven koji je neizmerno zahvalan svima koji su u teškim trenucima bili uz Tošetovu porodicu. Od nesreće i tragične smrti, soba u kojoj je Toše proveo detinjstvo i odrastao, ostala je netaknuta.

 

- Ja sam deo velikog tima ljudi, članova 'Podrška Toše Proeski', koji je radio na ovom albumu s poznatim engleskim producentom Andyjem Wrightom. Dugo smo radili na pesmama i odabrali deset. Ostavljam publiku da izabere najlepšu - objasnio je Slaven. Tošin nećak, Kristijan Risteski, zapevaće na muzičkoj sceni u Makedoniji s pesmom 'We are Blood', koju će 2. januara 2019. predstaviti na svom koncertu. Posvetio ju je svom ujaku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristijan Risteski (@kristijanristeski) on

 

- Tekst same pesme nastao je iz naših dugih razgovora o Tošetu i stoga nosi simbolično ime 'Mi smo Krv' - rekao je Kristijan. Sonja Aleksovska Nedelkovska, novinarka i Tošina prijateljica autorica je knjige 'Ovo nije kraj'. U njoj govori o deset godina bez Tošeta, sećanjima i prijateljstvu koja su zauvek obeležila njen život.

 

- Često na makedonskoj i balkanskoj sceni tražim muškarca poput njega. Nisam ga pronašla. Bio je jedinstven, nezamjenjiv, neponovljiv. Imao je neverojatnu harizmu, moć koju ste se divili. Ne preterujem, ali nije baš kao svi mi. Nije bio običan smrtnik. Oči su mu bile ogledalo duše - Aleksovska. Knjiga posvećena Tošetovom životu i karijeri, za koju je novinarka intervjuisala više od 80 ljudi, ove će godine biti predstavljena čitateljima u Srbiji. Makedonska pevačica Kaliopi, nakon tragedije u kojoj je poginuo premladi Proeski, više ne može uživati u oktobru kao nekada.

 

 

- Oktobar je postao težak mesec otkad je on zauvek otišao. Nekad mi se sviđalo oktobarsko narančasto-žuto, a ja sam kupala u mirisu jeseni. No, iz tog smrtonosnog 16.10. godine 2007. godinama tražim razlog za normalno disanje, tako da sve deluje u meni i oko mene, jer je od tada, oktobarski vazduh postao olovna kiselina - priznala je pevačica koja ga je i lično poznavala.

 

- Voleli smo se međusobno. Uvek smo dugo razgovarali o svemu, čak me nazvao iz Australije. Takođe smo razgovarali i te kobne noći pre odlaska u Hrvatsku, a ja još uvek tvrdim da je osetio da će se nešto loše dogoditi. Na kraju razgovora, rekao mi je da ćemo ga videti za nekoliko dana, ali duboko je uzdahnuo kad je rekao: 'Ako Bog dozvoli' - ispričala je Elena Risteska, makedonska pevačica. Nezin glas bio je posljednji koji je Toše čuo preko telefona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELENA RISTESKA ARTIST (@elenaristeska_era) on

 

- U tom trenutku nije mi bilo čudno, dok se sledećeg dana nisam probudila i saznala da je poginuo. Kad je moja majka, u neverici, rekla da se dogodila nesreća, znala sam da je to istina - izjavila je te nadodala kako ni jedan njen koncert nije prošao, a da nije otpevala neku njegovu pesmu.

 

 

makonda-tracker