Goran Karan: Često volim da se osamim

Splitski kantautor Goran Karan prepričava avanture sa Tahitija, objašnjava da mu ponekad prija samoća i otkriva zbog čega je već dve decenije vegetarijanac
0
1 / 6 Foto: Privatna Arhiva

Nakon što je proveo osam nezaboravnih dana na egzotičnom Tahitiju, dalmatinski pevač Goran Karan (46), oduševljen lepotom najvećeg ostrva koje pripada Francuskoj Polineziji u južnom Pacifiku, još ne može da sabere svoje utiske. Ovaj splitski umetnik uživao je u gostoprimstvu Polinežana koji su mu priredili doživljaje za pamćenje.

- U glavnom gradu Tahitija Papeteu i na ostrvu Morei boravio sam krajem prošle godine, a bio sam gost kompanije kompanije Tahitian Noni International, za koju sam komponovao jednu pesmu. Tahiti je čudesno mesto i do sada nisam bio na nekoj daljoj destinaciji. Uživao sam u plivanju i ronjenju, a tokom šetnje uz obalu video sam i dva kita, što je delovalo gotovo neverovatno. Pošto su tamo ostrva vulkanskog porekla, svuda ima planina i raznih vodopada, tako da sve deluje kao da je dom King Konga. Zanimljivo je da tamo nema otrovnih životinja poput zmija i insekata, jedino možeš da staneš na ribu pauka koja živi i u Jadranskom moru – duhovito priča Goran.

- Tahićani su vrlo miran i ljubazan narod i tamo ne postoji mogućnost da im ostavite napojnicu jer je to po lokalnom verovanju u suprotnosti sa gostoprimstvom. Poslednje večeri na zabavi nosio sam njihovu tradicionalnu nošnju, što je bila prilika da raspletem svoju kosu. Zacrnio sam sede na brkovima i kosi, ubrao list palme i postao pravi ratnik. Gitara je bila non-stop uz mene, a sa ostrva sam pokupio i prelep stih za nešto novo što snimam na engleskom jeziku – kaže Karan i ističe da mu putovanja veoma prijaju.

- Volim društvo, a dobro mi je i kada spavam sam, kako kaže jedan stih iz nove pesme. Čovek mora ponekad da se osami, a meni to prija zbog prirode posla. Treba biti vedar i zabavljati se koliko god je to moguće. Kad sam bio mali, hteo sam da pevam i putujem, što sada i radim. Putovanja su deo moje prirode i blagoslov, a sitne male avanture čine moju svakodnevicu zanimljivom. Ipak, ne smatram da je moj život čergarski. Imam sve što mi je potrebno, dobro vozim i profesionalno se bavim sportom zvanim vožnja udalj - kaže kroz smeh pevač i otkriva zbog čega je pre dvadeset godina postao vegetarijanac.

- Iz hiljadu razloga, od zdravstvenih do moralnih, etičkih, religijskih i filozofskih ubeđenja. Ukratko rečeno, kada jedem, gledam da nikoga ne pojedem. Kada sam doneo odluku da postanem vegetarijanac, imao sam sreću da sam bio na putu dva i po meseca, pa sam mogao da steknem naviku i ne upadnem u iskušenje. Takođe, ne konzumiram ni alkohol i cigarete. Sada sam na Tahitiju uživao u domaćem bilju i jeo najbolji ananas – zadovoljno priča popularni Splićanin koji svoju sreću pored muzike nalazi i na putovanjima.

- Došao sam do zaključka da Bog voli šareno, što me je veoma obradovalo. Ljudi svugde znaju za Tvorca, ali ga slave na različite načine. Putovanja su mi proširila vidike, a tradicija nije vezana za teritoriju jer Bog sve nadilazi, prožima i nema granica – zaključuje Goran Karan koji s nestrpljenjem iščekuje novi koncert za Dan žena u beogradskom Sava centru u organizaciji Blue Sounda.

Jelena Kulović

makonda-tracker