odlazak velikana

DIRLJIV OPROŠTAJ od Vladete Jerotića: Danas plačemo zbog smrti NAJMUDRIJE SRPSKE GLAVE

2

Bračni par Gajšek, Jelena i Aleksandar, koji su godinama sarađivali sa profesorom Jerotićem oprostili su se od njega i na društvenim mrežama.

Vladeta Jerotić
Vladeta Jerotićfoto: Promo/SANU

Aleksandar Gajšek radio je godinama sa profesorom Vladetom Jerotićem emisiju Agape, na osnovu koje je kasnije objavio i četiri knjige. Za ovaj televizijski serijal Aleksandar je 2014. dobio od Kulturno-prosvetne zajednice Beograda priznanje „Zlatni beočug“, koji se dodeljuje onima koji su svojim životom i stvaralaštvom trajno doprineli, obeležili i obogatili kulturni i umetnički život Srbije.

 

Aleksandrova supruga Jelena, takođe novinarka Studija B i autorka emisije Stil, postavila je na svoj Facebook profil dirljiv status, u kome je napisala kako čitava porodica Gajšek danas žali zbog smrti Vladete Jerotića.

 

Akademik Vladeta Jerotić rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovno obrazovanje i pohađao Drugu mušku gimnaziju i Medicinski fakultet, na kojem je stekao diplomu psihijatra. Specijalizovao je neuropsihijatriju i psihoterapiju u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj. Radio je najpre kao asistent na Nervnoj klinici Univerziteta u Beogradu a zatim je bio primarijus i načelnik psihoterapeutskog odeljenja bolnice Dr Dragiša Mišović (od 1963. do 1985. godine). Preko dve decenije (1984-2005) predavao je po pozivu Pastirsku psihologiju na Teološkom fakultetu u Beogradu.


Učestvovao je na mnogim evropskim i svetskim kongresima psihijatrije i psihoterapije, a nekoliko meseci je proveo u Jungovom institutu u Cirihu u svojstvu lekara i praktičara.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i redovni član Medicinske akademije.

Za dopisnog člana SANU izabran je 1994. godine, a za redovnog 2000.

Akademik Vladeta Jerotić je stvorio obimno i složeno delo iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, filozofije, religije i književnosti. Pored toga, održao je i niz predavanja i učestvovao u više diskusionih tribina u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je velikog broja nagrada i javnih priznanja, pored ostalih i Zahvalnice Matice srpske (1982); Povelje bolnice „Dr Dragiša Mišović“ (1983); Povelje Srpskog lekarskog društva (1993); Nagrade „Đorđe Jovanović“ (1994); Nagrade „Laza Kostić“ (1997); Ordena Svetog Save I stepena (2001); Nagrade "Isidora Sekulić" (2003); Nagrade Dositej Obradović (2014); Velike povelje Brankovog kola (2017).

 

 

makonda-tracker