godišnjica smrti

Napustila nas je pre dve godine, a njene reči i dela živeće ZAUVEK: Ovako je govorila legnedarna Mira Stupica!

0

Mira Stupica, proslavljena srpska glumica, na današnji dan pre dve godine doživela je moždani udar od kojeg nije uspela da se oporavi.

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Proslavljena dramska umetnica Mira Stupica doživela je moždani udar 19. avgusta 2016. godine.

Samo 2 dana pre smrti Mira je proslavila 93. rođendan. Živela je u staračkom domu u Zemunu, a posete nije primala jer se nije osećala dobro. Ipak, obradovala se kada su je na rođendan posetili najmiliji sa poklonima.

 

U svom poslednjem intervujuu govorila je o svom životu iskreno, bolno, izuzetno.

 

- Više nisam ono što sam bila. To je normalno, u prirodi je čoveka da gubi sebe samog. Ali ako je svestan toga, ako zna to i prati to, i prema tome se ponaša, onda je to pristojno, može da se podnese. U starosti ima teških stvari koje se mogu podnositi. I fizičke i one druge. Što duže živiš, sve više gubiš ono što voliš i one koje voliš. To su strašni životni udari. Ali ja imam tu radost da sam toga svesna, da to vidim i da se u skladu s tim ponašam. Ne, ne nedostaje mi pozorište. Imam takvu, prilagodljivu prirodu. Tako je kako je. Poslednja uloga je bila filmska, ali ja sam već tu izgubila svoje oružje, nisam tom ulogom bila zadovoljna. Nestalo je moje glumačko oružje. Nestala je moja dubina. Nestalo je ono ne biti banalan, ne biti jeftin, biti izuzetan. A ja više nisam mogla da budem izuzetna - iskreno je tada rekla Mira.

 

foto: Dragana Udovičić


- Prošla sam i gora vremena. Prošla sam mnogo groznih vremena. Imala sam sreću što ona prolaze i što ih zaboravljamo, pa su stizala nova, druga, bolja. Pa opet dođe neko čudno vreme. Kao da se smenjuju lepo i ružno, stalno. Ne možete da mislite da je sada najgore, ja znam bolje. Meni je devedeset.


Na konstataciju da njena lepota nije nestala ni u devedesetoj, odbrusila je:

 

- Ma nemoj! Lepota je teška ponekad. Nije mi to bilo mnogo važno. Zahvalila sam prirodi što imam takve osobine, ženske, dobre, lepe. Nekada je bilo to naporno podnositi jer je muška okolina bila preaktivna. Morala sam da pazim da budem pristojna, da ne budem vulgarna, prosta. Morala sam vešto da baratam tim stvarima. Bila sam svesna da sam bila lepa. Možda ne toliko lepa koliko zanimljiva za ljude. To je fino, ali treba znati rukovati time. Uvek sam se bojala da ne povredim muškarce u odbijanju. Dovoljno je što je odbijen.

 

foto: Vladimir Šporčić, Story press

Na pitanje jesu li nju muškarci povređivali, ko iz topa je odgovarila:

 

- Nikad!

 

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu 2015. godine, na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, teatra koji je osnovao njen suprug Bojan Stupica. Sticajem okolnosti, sledeće nedelje trebalo je da predsedava žiriju za dodelu nagrade "Žanka Stokić".

 

Mira Stupica (rođena 17. avgusta, 1923. godine u Gnjilanu) jedna je od najcenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica, koju često prate epiteti najveće srpske glumice.

 

Debitovala je 1941. godine u pozorištu. Godine 1955. zajedno sa Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb, gde glumi u Hrvatskom narodnom kazalištu do 1957.nakon čega se vraća u Beograd.

 

Rad na filmu je započela 1951. godine, od kada je ostvarila oko 50 filmskih i televizijskih uloga. Mira Stupica je starija sestra renomiranog glumca, Bore Todorovića i tetka Srđana Todorovića i Dane Todorović.

 

 

makonda-tracker