buran život

Iza sebe ima 3 Oskara, 2.000 žena, 60 godina karijere i brojne skandale: Evo šta u 82. godini kaže o tome Džek Nikolson

1

Slavni glumac Džek Nikolson, koji je ove godine proslavio 81. rođendan, tokom svoje višedecenijske karijere bio je upleten u velike skandale, brojne ljubavne odnose, ali i razne priče vezane uz konzumaciju alkohola i droge sa poznatim kolegama.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Još šezdesetih godina prošlog veka počeo je da eksperimentiše sa LSD-jem, što mu se svidelo jer je već nakon prvog uzimanja "video Boga". Brzo nakon toga tu su bili i kokain, meskalin, marihuana.

 

Budući da su ga žene odgajile, Nikolson se navikao na žensko društvo i brzo je shvatio šta žene vole. Možda je upravo to ključ njegovog uspeha sa ženama koje je zavodio celi život i navodno spavao s njih dve hiljade, premda on na tu tvrdnju odmahuje rukom i uporno je negira.

Do đavola, pa ko bi to brojao. Nije istina da ih je bilo tako puno", izjavio je nekoliko puta.

foto: Profimedia

Uprkos tome što je vremenom postao hronični zavisnik, u karijeri dugoj čak 6 decenija, Džek Nikolson bio je predan glumi, pa je osvojio tri Oskara, a bio je nominovan čak 12 puta. Uloga buntovnog Rendlea Mekmarfija u "Letu iznad kukavičjeg gnezda" donijela mu je prvi Oskar, dok mu je penzionisani astronaut Garet Bridlav u romantičnoj drami "Vreme nežnosti" doneo drugu prestižnu nagradu, a poslednji je osvojio za ulogu u filmu "Bolje ne može", u kojem je odigrao namrgođenog pisca. Uprkos čestim zabavama i konzumaciji alkohola i druge, glumac često ističe da ga na snimanju nijednom nisu čekali, a da je u karijeri propustio samo 1 dan snimanja, i to na "Isijavanju" kada je istegao leđa.

 

Džek Nikolson
Džek Nikolsonfoto: Profimedia

Nikolson je, pored svih svojih obaveza i "hobija", uvek imao vre­mena za žene.

 

Među njih navodno 2000 sa kojima je bio, samo mu je jedna bila zakonita, mlada glumica Sandra Najt. Bili su u braku šest godina i imaju danas pedesettrogodišnju ćerku Dženifer. Par se ipak razveo 1968. godine, neposredno pre nego što je glumac postao slavan.

 

Monogamiju i zajednički život nije dobro podnosio, a bez obzira na brak ili stalnu vezu, nikada nije posustajao u svojim zavodničkim pohodima. Ali nije se baš iskazao kao besprekoran kavaljer jer je glumici i koleginici sa seta Suzan Anspač napravio dete. S pevačicom Mišel Filips u vezi je bio od početka sedamdesetih, u vreme disko groznice partijao je u "Studiju 54" i "Mad klubu" u Njujorku, pa se družio s manekenkama Loren Haton, Apolo­nijom van Ravenštejn i Zuzu. Nabacivao se i manekenki Điji Karanđi, koja se kasnije navukla na heroin i umrla od side kada je imala samo 26 godina.

 

U društvu lepotica
U društvu lepoticafoto: Profimedia

Iako proćelav četrdesetogodišnjak, nisu mu odolele ni glumice Fej Danavej i Kendis Bergen, a danski supermodel Vini Holman mu je rodila 1981. ćerku.

 

Najvažnija žena u njegovom životu za kojom je iskreno patio kada ga je ostavila, bila je Anđelika Hjuston, harizmatična ćerka legendarnog reditelja Džona Hjustona, glumica, manekenka, muza modnog fotografa Dejvida Bejlija i modna ikona toga doba. Upoznao ju je kad je bila devojči­ca, a onda ju je ponovo sreo kao 21-godišnju devojku, kada ju je neko doveo na zabavu u njegovu kuću i odmah se zaljubio u nju. Zajedno su, s nekoliko prekida, bili 18 godina, od čega su mnogo godina živeli zajedno s njegovom ćerkom Dženifer i Anđelikinom mlađom sestrom, Aleg­rom.

 

Džek Nikolson i Anđelika Hjusotn
Džek Nikolson i Anđelika Hjusotnfoto: Profimedia

Kada ga je Anđelika ostavila, prepustio se drogama i ženama. Ipak mu je neveru i avanture oprostila, pa mu se nakon nekog vremena vratila, ali veza je definitivno pukla kad je 1989. u "Plejboju" izašla ispovest manekenke Karen Majo-Čendler, koja je ispričala sve o vezi s Nikolsonom. Vremenom je i manekenka Rebeka Brusard objavila je da čeka dete s njim, pa su se ređale afere i tračevi o vezama sa Meril Strip, Veronikom Kartvrajt, Larom Flin Bojl, Amandom de Kadanet i starletom Amber Smit.

Imao sam sve što čovek može da poželi, ali mislim da se ne može reći da sam bio uspešan u pitanjima srca. Ne znam zašto. Voleo bih da doživim onu jednu poslednju istinsku romansu, ali mislim da to nije realno očekivati. Ipak, ne mogu da ne kažem da za tim ne čeznem", priznao je.

Danas Nikolson živi u kući od 330 kvadratnih metara na Mulenhold Drajvu koju je kupio 1969. za 80 hiljada dolara. Od poslednje filmske uloge, Nikolson uživa u smirenijem životu i pati zbog staračke usamljenosti koju mu je donela nekadašnja titula najvećega holivudskog ženskaroša.

 

Džek Nikolson
Džek Nikolsonfoto: Profimedia

Život mi se promenio. Više ne uživam u stvarima u kojima sam pre uživao. Ne idem u noćne klubove. Ne ludujem, ne trčim za ženama. Sad mi je to samo igra koja nije vredna truda", shvatio je glumac.

Strasti je malo smirio nakon što mu je nekoliko bliskih prijatelja umrlo od posledica predoziranja. Posle je i sam progovorio o temi smrti i o gubitku prijatelja kao jednoj od najtežih stvari u starenju. Nedavno je priznao da mu je starenje pomoglo da postane bolji čovek.

Starenjem sam postao bolja osoba jer sam izgubio moć zavođenja. Stvar je u ravnoteži, samo se trebaš navići na to da stvari tako funkcionišu", zaključio je Nikolson koji je ipak, priznaje, tužan što više nije toliko neodoljiv ženama kao nekada.

 

makonda-tracker