preti im zatvor

Naneli štetu njenom ugledu: Ceca podnela tužbu protiv odgovornih za objavljivanje "golih" fotografija

6

Pojavljivanje navodnih golih fotografija Svetlane Cece Ražnjatović uzburkalo je javnost.

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Svetlana Ceca Ražnatović zbog svoje popularnosti je u žiži  pažnje srpskih medija već decenijama. Zato je veliko interesovanje izazvalo pojavljivanje fotografije na kojoj je pevačica, navodno, gola. Ta fotografija se pojavila još u oktobru ali u poslednje vreme počela da uživa veliku popularnost među korisnicima Fesjbuka i Instagrama. Oni koji su je postavili su osim te najavljivali još fotografija na kojima je, navodno, Ceca. Ispostavilo se, ipak, da je fotografija  bila lažna. Kako piše Kurir  Ceca je odlučna u tome da zbog plasiranja ove fotografije neko krivično odgovara.

 

Ona je zajedno sa svojim advokatom  podnela krivičnu prijavu protiv zasad NN lica koje su putem društvenih mreža plasirali fotografiju i pokušali da njenom ugledu nanesu štetu.

 

Krivično delo za koje ih Ceca tuži je zloupotreba informacionih tehnologija a po krivičnom  zakonu Srbije za ovo krivično delo je zaprećena kazna zatvora od tri do pet godina zatvora. 

 

Plasiranje netačnih informacija na internetu je prilično česta pojava i mnoge zvezde su prolazile kroz pakao pokušavajući da dokažu da fotografije ne prikazuju njih.  Iako su zaprećene kazne za ovaj prekršaj visoke, mali broj počinioca bude uhvaćen, zbog anonimnosti koju pruža internet. Ipak, uz pomoć sajber stručnjaka moguće je ući u trag onima koji su postavljali ovakve sadržaje. Srpska policija takođe ima svoje odeljenje za sajber kriminal tako da se može očekivati da će njihovi stručnjaci dati sve od sebe da počinioce pronađu.

 

 

 

makonda-tracker