sećanje

Sećanje: Glumac koji je oživeo Ozrena Soldatovića danas bi napunio 77 godina

0

Na današnji dan 1941. godine rodio se glumac, voditelj i član Dečje radio grupe, Dušan Golumbovski. Pamtimo ga po ulozi tajkuna Ozrena Soldatovića u serijama Srećni ljudi i Bela lađa, kao i po ulozi sudije u seriji Bolji život.

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Bio je dete poznate beogradske balerine Dušice Vasiljević i sina industrijalca, koji je prvi u Beogradu mogao da sebi priušti Bentli. Kolege iz klase bili su mu Zoran Radmilović, Stanislav Pešić. Petar Kralj, Miloš Žutić i Olivera Katarina-Vučo, a tokom svoje duge karijere, obeležene većim brojem ostvarenja (njih 50), sarađivao je sa mnogim poznatim glumcima, kao što su Milan Lane Gutović, Predrag Smiljković, Milenko Zablaćanski, Predrag Ejdus, Nenad Jezdić, Velimir Bata Živojinović, Nikola Simić, Eva Ras i mnogi drugi.

 

foto: Privatna arhiva

Dušan se ostvario i kao pevač. Naime, krajem šezdesetih snimio je duet sa muzičarem poreklom iz Konga, Edijem Dekengom, a kao voditelj učestvuje u stvaranju emisije Koncert za mladi, ludi svet Nikole Karaklajića. Ta emisija je od velikog značaja za stvaranje yu rokenrol scene, a u njoj su se pojavili prvi muzički spotovi domaćih grupa.

 

foto: Privatna arhiva

Za sobom je ostavio suprugu, Mirjanu Popović-Golumbovski, urednicu Večernjih novosti, i ćerku Anu, diplomca Katedre za filmsku i TV montažu Akademije umetnosti u Begradu.

 

 

makonda-tracker