Zvonko Bogdan: U vinu je istina

0
Ime čuvenog pevača Zvonka Bogdana ponela je vinarija koju je otvorio iz strasti prema rajskom piću, ali i muzej koji će od naredne godine čuvati brojne uspomene na njegovu karijeru
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Legendarni čuvar starogradskih nota, Zvonko Bogdan (68), svoj tradicionalni koncert u Sava centru 25. novembra, gde nastupa sa dvadeset jednim muzičarem tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine, odlučio je da najavi neobičnom pričom o svojoj velikoj i dugogodišnjoj strasti prema vinu. Naime, ime ovog čuvenog pevača ponela je vinarija koju je otvorio sa svojim prijateljima, ali i muzej koji će sledeće godine početi sa radom, gde će čuvati brojne uspomene iz svoje karijere. Svu snagu i energiju za nove radne pobede Zvonko crpe iz porodice, pa iako ne voli da eksponira svoje najmilije, ne krije da kad god je u mogućnosti svaki slobodan trenutak provodi sa unucima Ninom (9) i Aleksandrom (6) koji sa umetnikovom ćerkom Evelin (34) žive u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i Sofijom (2) koja sa Bogdanovim sinom Sigmundom (36) živi u Rio de Žaneiru. Veliku podršku u svemu što radi muzičar ima u svojoj supruzi Mirjani (55) i vernim prijateljima.

- Oni koji se druže sa mnom i godinama me poznaju, došli su na ideju da napravimo ceo jedan kompleks nadomak Subotice koji će se zvati Vinarija Zvonko Bogdan. Već smo počeli da proizvodimo tri vrste vina i reč je o tehnologiji koja ispunjava sve evropske standarde, a uskoro planiramo da proširimo asortiman naših proizvoda. Otkako sam pre nekoliko godina počeo da se interesujem za proizvodnju ovog rajskog pića, više ne spadam među one koji samo piju, već i degustiram vino. Popijem dva, tri gutljaja, tačno onoliko koliko mi je potrebno da osetim njegovu aromu – govori poznati umetnik i otkriva da će se u okviru interesantnog objekta naći i dve koncertne sale, ali i muzej koji će poneti njegovo ime.

- Na nagovor meni dragih osoba koje žele da otvore ovaj muzej, rešio sam da im pomognem u ostvarivanju te zamisli. U njemu će se sledeće godine naći tamburaški instrumenti, fotografije iz različitih perioda moje, ali i karijere čuvenih poklonika starogradske muzike koji su uticali na moj muzički razvoj. Posebno mesto zauzeće i novinski članci, snimci, ali i note pesama. Velika je čast kada neko poželi da otvori muzej posvećen vama, a ja sam to shvatio kao odgovornost da lepe starogradske note sačuvam od zaborava za nove generacije – zaključuje Zvonko.

Danilo Mašojević

makonda-tracker