Elegantan, talentovan, ambiciozan

Život iza zidina renesansne vile blizu Pariza: Sve što niste znali o Živanšiju

0

Modni kreator Iber de Živanši preminuo je u subotu u svojoj renesansnoj vili blizu Pariza, u svojoj 91. godini. Francuz je tu živeo sa partnerom i, takođe, dizajnerom Filipeom Venetom. Bio je veliki romantik, vizionar, upamćen po jedinstvenoj eleganciji, kao i saradnji sa Odri Hepbern.

 

foto: Profimedia

Dizajner je prvi put upoznao Odri 1954. godine, kada je došla na fiting za kostime koje je njen lik Sabrina Ferčajl, trebalo da nosi u najnovijem filmu Bilija Vajdera, nazvanom po junakinji - Sabrina. Iber je prezime pomešao sa jednom drugom, tada slavnijom Hepbern, glumicom Ketrin i bio pomalo razočaran kada se pojavila mlada i nepoznata devojka, odevena u uzane cigaret pantalone, majicu i baletanke.

Bio sam razočaran što nije došla elegantna Ketrin kojoj sam se divio i bio sam spreman da je pošaljem nekoj svojoj pomoćnici uz komentar da imam previše posla, ali nakon večere sa njom, izjavio sam da ću da joj osmislim najlepše haljine na svetu," rekao je o prvom susretu sa Odri.

Glumica će kasnije poslužiti i kao njegova muza za njegov prvi parfem "L’Interdit".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Živanšijevi modeli bili su jedini u kojima sam se osećala slobodno, svoja i udobno. Iber nikada nije bio samo dizajner, bio je kreator personalitija, ličnosti", izjavila je kasnije Odri.

 

foto: Profimedia

Iber, koji je modu učio inspirisan velikim Kristobalom Balensijagom, težio je ka ekstremnoj eleganciji, a čuveni magazin Madame Figaro njegovu modu je nazvao "hiruški preciznom". Prema legendi, dečak je u dobi od deset godina pobegao od kuće u želji da sretne Kristobala i pokaže mu svoje skice. Nakon toga, porodica je odustala od ideje da naslednik kuće uči za advokata i upisala ga sa 17 godina na prestižnu parisku umetničku školu (École des Beaux-Arts).

 

 

Mlad, elegantan, talentovan, ambiciozan i lepo vaspitan Živanši je odmah nakon školovanja pronašao posao u modnim kućama koje su tada poslovale u Parizu, kada je imao priliku da upozna i Diora i Balmana koji su već tada bili priznati i uspešni dizajneri visoke mode u Gradu svetlosti. 1947. godine mladi kreator počinje da radi u ateljeu ekscentrične Else Skjapareli, i to na mestu kreativnog direktora njenog butika koji je bio smešten na šik trgu Place Vendome. Sopstveni atelje Iber otvara pet godina kasnije, kada predstavlja svoju prvu kolekciju u kojoj dominiraju elegantne bluze i lagane suknje, inspirisane Balensijaginom siluetom.

 

Njegove modele u početku odlikovala je jednostavnost ali i precizan, savršen kroj. Godinu dana kasnije u Njujorku upoznaje svog idola i uzora Balenciagu.

 

foto: Profimedia

Nastavak pročitajte na idućoj strani teksta...

 

makonda-tracker