icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Potresno

Ako ne bude po našem, mrtvog ćete ga otkupiti: Za najgori trenutak iz života Lepe Brene ni 18 godina kasnije nije pronađen krivac

Otmica Stefana Živojinovića, sina pevačice Lepe Brene i teniskog asa Bobe Živojinovića, još uvek je tema o kojoj se polemiše često. 2000. godine poznati par pet dana nije znao da li im je, tada osmogodišnji sin živ, a ni dan danas se ne zna ko je odgovoran za ovu strašnu otmicu.

foto: Andreja Damnjanović
foto: Andreja Damnjanović

Lepa Brena ne voli da priča o ovom nemilom događaju, ali je tokom gostovanja u jednoj emisiji voditelju je otkrila da su otmičari tražili novac čak i za Stefanov leš.

Meni je kidnapovano dete 2000. godine. Od tada za mene više ništa materijalno nema nikakav značaj. Ono što možeš novcem da kupiš nije bitno. Nama su tražili dva i po miliona maraka za živog i pet miliona maraka za mrtvog Stefana", rekla je u emisiji Pres pretres ona.

O čemu ja sad više da pričam... Sve su otmice otkrivene, samo nije otkriveno ko je to uradio mom detetu. Ja sam žena koja se više ničega ne plaši. Naravno da imam obezbeđenje, ali to su profesionalni ljudi koji se ne vide, a koji tačno znaju šta treba da rade", objasnila je pevačica, piše Kurir

foto: Promo

Inače, pre nekoliko godina obelodanjeno je kako je tekao razgovor između Živojinovića i otmičara:

Gospodine i gospođo Živojinović, vaš sin Stefan se nalazi kod nas. Prema njemu ćemo se ponašati ljudski dok ste vi korektni. Neće mu faliti dlaka s glave", naveli su kidnaperi u prvoj poruci.

5 verzija Stefanovog oslobađanja

 

Postojalo je pet verzija Stefanove otmice. Prema prvoj, njega je kući dovezao taksista nakon što su ga posle primopredaje otmičari ostavili na Kalemegdanu. Druga priča kaže da je dečak predat pevačici, koja je bila na nišanu snajperista dok je Boba predavao novac otmičarima na Novom Beogradu. Treća verzija je ta da je Brena bila na nišanu snajperista na niškom auto-putu, gde je preuzela sina. Neki mediji su spekulisali da je primopredaja izvršena u okolini Dubrovnika. Prema petoj verziji, Brena je pod snajperskim nišanom s mlađim detetom bila parkirana na auto-putu kod Tošinog bunara, njen suprug je ostavio novac na zadatoj lokaciji, a otmičari su bosonogog Stefana ostavili na Kalemegdanu.

 

Ubrzo je stiglo i upozorenje da im ne padne na pamet da pozovu policiju.

Stefana možete otkupiti na dva načina. Živog - za 2,5 miliona maraka. Mrtvog - za pet miliona maraka. U slučaju druge varijante, otkupljivaćete deo po deo dečakovog tela", zapretili su kidnaperi.

Živojinovićima su dali rok od dva dana da prikupe novac.

Ukoliko posle tri dana ne čujemo oglas, smatraćemo da odugovlačite sa isplatom. Za svaki dan kašnjenja na Stefanovoj ruci biće prst manje, a ukoliko ni posle 10 dana ne bude oglasa, Stefana ćete mrtvog otkupiti", pretili su kidnaperi.

Porodica nije gubila vreme. Skupili su novac i Stefana vratili živog kući.

Postojale su sumnje da su pripadnici "zemunskog klana" bili umešani u kidnapovanje Breninog sina, ali to nikad nije dokazano. Podsetimo, cela javnost digla se na noge 23. novembra 2000. godine, kad je tada osmogodišnji Stefan uguran u automobil ispred porodične kuće na Bežanijskoj kosi i odveden.

 

foto: Damir Dervišagić

Ni Stefan Živojinović ne priča često o otmici. Međutim, sada je rešio da snimi film o tome.

Nikad nisam želeo niti sada želim da me iko sažaljeva zbog toga, jer su se ljudima dešavale mnogo gore stvari. Ja sam odlično prošao s obzirom na to šta je sve moglo da mi se desi. Zahvalan sam bogu na tome. Iako sam imao samo osam godina, to će biti zapečaćeno za ceo život. To rečima ne može ni da se opiše. Zato ćemo napraviti rekonstrukciju celog događaja, angažovaćemo glumce i opisati celu situaciju."