zataškan slučaj

Otkrivena dugo skrivana tajna o kojoj se nikada do sada nije pričalo: Strogo poverljivi dokumenti otkrili kako je Kraljica Elizabeta II preživela pokušaj ubistva

0

 

Pokušaj tinejdžera da izvrši atentat na kraljicu Elizabetu II tokom njene posete Novom Zelandu 1981. policija je zataškala, pokazuju dokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka poverljivosti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Tokom kraljevske parade u gradu Danidinu 17-godišnji Kristofer Džon Luis sakrio se u kabini toaleta i ispalio hitac prema kraljici kada je izašla iz svog Rols Rojsa. Metak je prošao pored njene glave.

 

Iako je Luis uhapšen, nikada nije optužen, a domaćim i stranim novinarima koji su čuli hitac rečeno je da je u blizini pao znak. Novozelandska bezbednosna obaveštajna služba (NZSIS) objavila je informacije koje su do sada bile poverljive posle pisanja novozelandskih medija o atentatu u januaru.

 

Dokument NZSIS-a pokazuje de je Luis bio optužen za oružanu pljačku i provalu, kao i da policija nije nameravala da ga optuži za izdaju.

 

- Luis je isprva stvarno nameravao da izvrši atentat na kraljicu, ali nije imao dobru poziciju za pucanje, kao ni pušku dovoljnog dometa - navodi se u kasnijem dokumentu obaveštajne službe kojim se potvrđuje pokušaj atentata.

 

Bivši policijski načelnik Tom Luis, koji se bavio ovim slučajem, rekao je da se politika umešala zbog straha da u zemlji više neće da bude kraljevskih turneja zbog bezbednosnih propusta.

 

makonda-tracker