namerno ćuti

Nebojša Dugalić: Odlazak u Kanadu je moja privatna stvar

1

Jedan od naših najangažovanijih glumaca koji je ostvario upečatljivu ulogu generala Živkovića u "Senkama nad Balkanom", nedavno je sarađivao i sa Rejfom Fajnsom, na snimanju filma o baletskom velikanu Rudolfu Nurejevu.

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Nebojša Dugalić priznao je da mu je saradnja sa Draganom Bjelogrlićem bila jednako inspirativna kao s britanskim glumcem i rediteljem.

Snimati sa Rejfom Fajnsom je izuzetno iskustvo, jer sam doživeo skupu produkciju i video da umetnici u Srbiji nisu uopšte inferiorni iz stanovišta potencijala i kvaliteta u odnosu na kolege sa Zapada", rekao je za Tanjug on.

Nebojša Dugalić: U svemu tražim osećaj mere

 

Nebojša je istakao dragocenost saradnje s glumcima rediteljima, počevši od Steve Žigona, preko Dragana Bjelogrlića, pa sve do Fajnsa.

Glumac zna kako je stajati na sceni i ima iskustva šta se može ili ne može odigrati. Saradnja između glumca i glumca nekako je življa i aktivnija. Glumac može da prepozna iz glumačkog impulsa šta sve može da se razmašta u toku nastajanja umetničkog dela", kazao je Dugalić, koji u ostvarenju o Nurejevu igra glavnog koreografa trupe u kojoj je slavni baletan nastupao.

On je istakao da umetnici u Srbiji sa 100 puta manje novca naprave sličan rezultat kao što je to slučaj u skupim produkcijama na Zapadu.

 

foto: Profimedia

Da se ne lažemo, svakom glumcu prija da ga tetošu na snimanju. Nutkali su nas slatkišima i osećali smo se zbrinuto na setu. S druge strane, ovde smo naučili da pomoću štapa i kanapa pravimo čuda", istakao je Dugalić.

Cenjeni glumac ističe da je saradnja s Draganom Bjelogrlićem na snimanju televizijske serije "Senke nad Balkanom" bila jednako uzbudljiva i inspirativna kao sa Rejfom Fajnsom.

 

Milica Gojković - mlada glumica koja nikoga nije ostavila ravnodušnim: Ne vidim nikakvu razliku između ljubavnih scena i nekih drugih

U nekim segmentima sam se osećao i komotnije nego na snimanju filma o Nurejevu. Valjda je to pitanje jezika... Mi ovde mnogo brže mislimo i rešavamo stvari na snimanju. Kod Fajnsa se komotno uradi 30 ili 50 dublova, pa se to polako nijansira... Kod nas četiri ili pet dublova i gotov posao, a kvalitet isti", zapaža on.

Generala Živkovića je, kako ističe, tretirao kao "zarobljenika".

On je neko ko može okrenuti jedan telefon i momentalno presuditi bilo kome. Što bi rekao Šekspir - moćna nužda nekada gospodari našim službama", zaključuje Dugalić.

Posle pisanja da će se zajedno s porodicom iseliti u Kanadu, Nebojša Dugalić kaže da se namerno nije oglašavao tim povodom.

Čovek sanja o svojim putevima i verujem da tu gde jesmo moramo da se potrudimo da damo najbolje od sebe. Novinarska spekulacija se digla na neprimeren nivo i namerno nisam želeo da se oglašavam na tu temu. Sve i da sam imao plan da odem s porodicom u Kanadu, to je moja privatna stvar", izjavio je Dugalić.

foto: Nebojša Mandić

 

makonda-tracker