životna priča

Osvojio ju je jedan poznati Beograđanin, a voleli su je mnogi: Život najveće skandinavske zvezde i dalje intrigira

0

Poznata glumica, koja je na velikom platnu upečatljivo dočarala snagu, iskrenost i iskustva žene, čiji je život ispunjen velikim ulogama i strastvenim ljubavnim vezama, napunila je 79 godina, ali i dalje je vrlo aktivna: režira, piše i bavi se humanitarnim radom.

foto: Profimedia

Gostujući u Beogradu pre dvadesetak godina iznela je svoj životni kredo odgovarajući na pitanje novinara o tome kako se snalazi u srednjim godinama:

Imam pedeset osam godina i osećam se sjajno, snažnije nego ikad. Kad sam imala četrdeset, rekli su mi da je sa mnom gotovo. A ja sam posle toga počela da pišem. U pedesetim sam postala reditelj. Zamislite šta me tek čeka u šezdesetim“.

Zaboravljeni princ srpskog filma: Ovaj Novosađanin je igrao u više od 100 filmova u Holivudu, a malo ko u Srbiji je čuo za njega

 

A od tada je postigla mnogo. Imenovana je za komandanta Reda svetog Olafa, postala je doktor nauka pri norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju, obišla je planetu kao ambasador dobre volje Unicefa i imenovana za počasnog člana Ženskog komesarijata za izbeglice i decu. Čak joj je 1998. ponuđena i rola u poslednjoj epizodi serije „Seks i grad“, ali je Liv to odbila jer se jednostavno nije pronašla u toj ulozi, iako je bila veliki fan serije.

 

foto: Profimedia

I koliko god da je njena karijera glumice bila fascinantna, ni njen ljubavni život nije zaostajao za tim. Udavala se dva puta, prvi put za norveškog psihijatra Hansa Jakoba Stagea, od koga se razvela krajem šezdesetih. Po pisanju njenog biografa Ketila Bjornstada, taj brak je bio ispunjen neverstvima sa obe strane, a Liv je čak rodila kćerku Lin drugom čoveku – Ingmaru Bergmanu, s kojim je imala strastvenu ljubavnu vezu.

 

Predsedavajući žirijem na filmskom festivalu u Kanu 2002, predstavila je Lin rečima:

Ovo je žena koju Ingmar Bergman najviše voli.” 

Sredinom osamdesetih udala se za bostonskog agenta nekretninama Donalda Saundersa, od koga se razvela 1995, ali s kojim još uvek živi zajedno.

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker