životna priča

Danas bi napunio 62 godine: Milenko Zablaćanski - čovek koji je živeo kroz glumu (FOTO)

0

Da legende nikada ne umiru, govori i činjenica da svet još uvek nije prihvatio smrt poznatog glumca Milenka Zablaćanskog koji bi danas proslavio svoj 62. rođendan.

foto: Matija Koković
foto: Matija Koković

Milenko Zablaćanski rođen je 8. decembra u Bogatiću, selu nakon Šapca. Verujući da na ovaj način može doneti dobro raspoloženje, kojie je ljudima potrebno poput kiseonika, Milenko se nakon srednje škole uputio u Beograd gde je upisao Fakultet dramskih umetnosti, u klasi profesorke Ognjenke Milićević.

 

Sve tajne Olivere Marković: Dva muškarca, mnogo osmeha i tuga koju do smrti nije mogla da zaboravi (FOTO)

 

Nikada ne posustajući, nakon diplomiranja, Milenko je svoju glumačku karijeru nastavio u pozorištu Boško Buha. Ipak, davne 1985. godine Milenko Zablaćanski prelazi u Pozorište na Terazijama, koje je u njegovom životu odigralo značajnu ulogu.

 

Naime, na audiciji za prijem novih članova, Milenko je upoznao svoju buduću suprugu balerinu i koreografa Snežanu Vesković.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

 

Snežana je u jednom intervjuu rekla da je njen suprug bio osoba koja ume da nasmeje i da vrati snagu, te da je zahvalana što je sa njim proživela predivnih 20 godina.

 

Ivan Zablaćanski: Ponosan sam na svog oca

 

Milenko Zablaćanski nije krio da je ljubav prema pozorištu definitivno nešto što ga pokreće. Osim porozišnog rada, Zablaćanski je igrao i u mnogim filmovima, a nejgove najuepačtljivije uloge su Đorđe Đorđević Đorđino u "Srećnim ljudima", Dobrivoje Kašiković Mikser u "Porodičnom blagu", Neša Ljutić u seriji "Stižu dolari", ali i mnoge druge koje su izazvale buru smeha kod publike.

 

foto: Youtube Printscreen

 

Verujuću u nepresušnost svog unutrašnjeg raspoloženja, Zablaćanski je u svom poslednjem intervjuu za Kurir slikovito otkrio tajnu svog zanata:

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

Kada postoji izvor u brdu, trava na brdu je stalno zelena i nikad neće da uvene. U tome je tajna glumačkog zanata. Ako imate želju da se bavite glumom i ako, pre svega, volite taj posao, ali ne na nivou odgovornosti koju je on imao prema porodici, u toj sprezi rađa se neuništiva energija, rekao je Zablaćanski.

 

Iako nije želeo da svoju porodicu izlaže javnosti, nije tajna da su njegovi sinovi Ivan i Nikola odrasli u pozorištu, te i ne čudi što je Ivan rešio da krene putem svoga oca.

 

Ivan Zablaćanski: Verujem da sam ovo nasledio od oca (FOTO)

 

Ivan se već otisnuo u glumačke vode, te smo imali prilike da ga vidimo u mnogim ostvarenjima "Branio sam Mladu Bosnu", "Ravna gora", "Bićemo prvaci sveta" i mnogim drugima. Međutim, ovaj mladi glumac svoje početke ipak veže sa uspomenu na oca i vreme koje je provodio u pozorištu. 

Verujem da sam od oca nasledio profesionalan odnos prema poslu. Nikad ne kasnim, uvek sam u 'niskom startu' pred probu ili predstavu. Inače, tatu sam posebno voleo da gledam kao Džordžina u 'Srećnim ljudima', u 'Herojima' na Terazijama", rekao je jednom prilikom Ivan za Novosti.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

 

Milenko Zablaćanski  je tragično stradao u strašnoj saobraćajnoj nesreći kada je vozač iz suprotne trake izgubio kontrolu nad vozilom, proklizao i našao se na putu poznatog glumca. Milenko je hitno prebačen u užičku bolnicu gde se nalazio u komi, da bi potom bio upućen na VMA u Beogradu gde je i preminuo 22. januara.

 

Životna priča: Ružica Sokić - Glumica do poslednjeg daha

 

Milenko i Snežana su uoči nesreće otišli sa sinovima u svoju vikendicu nedaleko od Zlatibora. Međutim, zbog vesti o smrti Snežanine tetke, poznati glumac je prekinuo svoj odmor, a kako su vremenski uslovi bili loši, suprugu i sina poslao je u Beograd autobusom. Igrom sudbine, ovaj njegov čin im je spasao život.

makonda-tracker